Annuïteitenhypotheek niet altijd de beste optie

, ,
hypotheekadvies

Heeft u een spaar – of levenhypotheek en wilt u deze omzetten naar een annuïteitenhypotheek? Laat u vooraf goed adviseren want een annuïteitenhypotheek is niet altijd fiscaal voordeliger. Bij het oversluiten van een lopende aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek moet er altijd gekeken worden naar de rechten die van toepassing zijn.

Sinds 1 januari 2013 geldt er – om voor renteaftrek in aanmerking te komen – een aflossingseis van 30 jaar. Alle nieuwe hypotheken moeten aan die eis voldoen, dus het lijkt alsof u alleen nog maar kunt kiezen voor de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Voor huizenbezitters die vóór 1 januari 2013 al een hypotheek hadden, gelden echter andere regels. Zij vallen onder het zogenaamde ‘overgangsrecht’.

Overstappen naar een annuïteitenhypotheek?

Bij heel veel spaar- en levenhypotheken geldt dat overstappen naar een annuïteitenhypotheek duizenden euro’s kost over de gehele looptijd van de hypotheek, omdat het fiscale voordeel met de overstap verloren gaat. Bij een verhuizing is het dus van groot belang om uit te laten rekenen wat het verstandigste is om te doen. Zelfs als u uw vorige woning al verkocht heeft en tijdelijk een woning heeft gehuurd, kan het overgangsrecht nog van toepassing zijn.

In de media wordt hier terecht aandacht aan besteed: bericht NU.nl

De adviseurs van A&H Finance zullen u altijd voorrekenen of het voordeliger is om te kiezen voor een fiscale voortzetting in bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek. Zelfs een beleggingsverzekering kan onder bepaalde voorwaarden als bankspaarhypotheek worden voortgezet. De fiscale voortzetting klinkt heel ingewikkeld en dat is het ook; een nauwkeurig traject moet gevolgd worden en ook het hebben van de juiste documenten is van groot belang.

Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor een fiscale voortzetting in een bankspaarhypotheek zijn de volgende documenten nodig:
– premiehistorie (de betaalde premies vanaf de ingangsdatum)
– de polis met daarop de clausules (kapitaalverzekering eigen woning ook wel KEW)
– de opgebouwde waarde

Daarbij komt nog dat niet alle geldverstrekkers u de optie van fiscale voortzetting aanbieden. Zij bieden u dan een annuïteitenhypotheek aan met een lage rente. Door deze lage rente lijkt deze hypotheek de goedkopere optie maar het kan u uiteindelijk duur komen te staan.