Je koophuis verhuren zonder toestemming, mag dat zomaar?

, , ,
A&H Finance een hypotheek zonder zorgen

 

Het komt regelmatig voor dat woningkopers bij het aankopen van hun volgende woning de oude woning aanhouden voor verhuur. Maar mag dat ook zomaar? In de algemene voorwaarden van standaard hypotheken staat vrijwel altijd beschreven dat er sprake is van zelfbewoningsplicht. Zonder toestemming van de bank kan de hypotheek daarom worden opgeëist.

We merken dan ook dat geldverstrekkers actiever worden in het aanschrijven van mensen die verhuren zonder toestemming. Zo ook Wim, die door de bank werd benaderd en aanklopte bij A&H Finance. Met een termijn van slechts 6 weken was het voor hem noodzaak de hypotheek over te sluiten of volledig af te lossen. Een proces dat Wim veel kopzorgen opleverde.

Verkopen is in veel gevallen de minst geliefde optie. Een beschermde huurder kan niet zomaar uit de woning worden gezet. Als verhuurder ben je in geval van verkoop dan ook genoodzaakt de woning te verkopen met huurder. Resultaat: een lagere woningopbrengst.

Vaak zijn er meer opties dan dat er in eerste instantie gedacht wordt. In sommige gevallen kan familie met een onderhandse hypotheek ondersteunen. Ook zien we regelmatig dat de hypotheek van de verhuurde woning nog op één naam staat. Deze is verhuurd nadat een stel is gaan samen wonen in een nieuwe koopwoning. Het meenemen van het inkomen van de partner kan dan ook uitkomst bieden bij oversluiten en behoud van de woning.

Ilse, de hypotheekadviseur van Wim, legde de mogelijkheden en risico’s van een verhuurhypotheek voor. Door de gestegen overwaarde van de verhuurde woning en de gedaalde resterende schuld was het voor hem mogelijk de hypotheek snel over te sluiten. Mede door de actuele gestegen rente, was er voor Wim geen sprake van een boeterente. De oversluitkosten bleven hierdoor relatief beperkt. Binnen 2 weken was alles geregeld.

Doordat geldverstrekkers steeds actiever worden in het aanschrijven van mensen, komen er ook steeds meer oplossingen beschikbaar. Zo is er een bank die de mogelijkheid biedt om de huidige rente te behouden, met daarbovenop een verhuur rente-opslag. Dat kan zomaar tientallen euro’s per maand schelen.

Iedere verstrekker heeft zo zijn eigen voorwaarden en mogelijkheden. Laat je door een van onze ervaren adviseurs goed inlichten, zodat je net als Wim met een gerust hart kunt genieten van jouw verhuurde woning.