Hypotheekrente vergelijken

Hieronder het overzicht van de actuele hypotheekrente van diverse geldverstrekkers. In bepaalde gevallen kan de hypotheekrente afwijken.

Voor de exacte tarieven kunt u het beste persoonlijk contact met ons opnemen op 020-4651951. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze en het vinden van het scherpste rentetarief in uw situatie.Hypotheek 10 of 20 jaar rente vast?

Een veelvoorkomende vraag: Zet je de hypotheek voor 10 of 20 jaar vast? Ondanks dat dit niet de enige rentevaste perioden zijn waar je uit kunt kiezen, zijn het wel de meestvoorkomende. Aan beide periodes zitten voor- en nadelen verbonden. Hier lees je waar je op moet letten.

Hypotheek 10 jaar rente vast

Vaak wordt een eerste inschatting van jouw hypotheekmogelijkheden bepaald aan de hand van de 10 jaar vaste rente. Dit heeft er mee te maken dat je bij een 10 jaar rentevaste periode het meeste geld kan lenen. Bij een kortere rentevaste periode dan 10 jaar wordt er door banken gerekend met een fictieve toetsrente die vrijwel altijd hoger is dan de rente voor 10 jaar vast (5% 2023). Vanaf 10 jaar geldt; hoe langer je de hypotheekrente vastzet, hoe hoger de rente is die je betaald.
Bij een 10 jaar vaste rente kan je dus het meeste lenen. Let wel dat de verschillen tussen 10 jaar en 20 jaar klein kunnen zijn. Het langer vastzetten van de rente kan in zulke gevallen ook gunstig zijn. De maandlasten zijn dan iets hoger, maar je hebt ook meer zekerheid.

Andere bijkomende voordelen van een korte rente (10 jaar) zijn, dat je bij afloop van de rentevaste periode weer vrij bent om over te sluiten (naar een andere verstrekker), extra kan aflossen zonder het betalen van een boete en meer flexibiliteit om de hypotheek te wijzigen. Door een lagere rente zijn natuurlijk ook de maandlasten lager dan bij een lange rente.

Bij 10 jaar vast zal je, ten opzichte van 20 jaar, wel minder zekerheid hebben over je toekomstige lasten. Na 10 jaar zal je een nieuw aanbod krijgen van de bank met de dan geldende rente. Deze kan (fors) hoger zijn, waardoor de maandlasten ook zullen stijgen.

Hypotheek 20 jaar rente vast

Bij een 20 jaar rentevaste periode heb je meer zekerheid over je maandlasten gedurende de looptijd van je hypotheek. Daar tegenover staat dat de maandlasten hoger zullen zijn door de hogere rente, maar je ook minder kunt lenen op basis van het (gezamenlijke) inkomen. Ga je een bod uitbrengen op een woning en is jouw volledige inkomen nodig voor de aanvraag? Belangrijk om jouw wensen goed te bespreken, zodat een hypotheek met een 20 jaar rentevaste periode ook mogelijk gaat zijn.

Naast meer zekerheid over jouw maandlasten, kan een langere rentevaste periode interessant zijn op het moment dat je verwachte dat de rente in de toekomst verder zal stijgen of als jouw inkomen in de toekomst zal dalen. Misschien zijn er kinderwensen of is het pensioen in zicht. In die gevallen kan het goed zijn voor meer zekerheid te kiezen.

Rentevaste periode kiezen hypotheek

Het bepalen van de rentevaste periode is van meerdere factoren afhankelijk. Zo spelen jouw eigen wensen een rol, maar wordt er ook gekeken naar de huidige en toekomstige (verwachte) situatie. Uiteraard is het belangrijk dat de maandlasten van de hypotheek nu en in de toekomst betaalbaar blijven.

Ga je binnenkort met pensioen? Dan is het misschien verstandig alvast een langere rentevaste periode te kiezen. Zo heb je meer zekerheid dat je ook met het pensioeninkomen de hypotheek nog kunt betalen.
Ben je starter op de woningmarkt en verwacht je dat je inkomen in de toekomst nog gaat stijgen? Een korte periode kan dan aantrekkelijk zijn. Een eventuele tegenslag kan je dan na afloop van de rentevaste periode dekken met het hogere inkomen.

Ook de voorwaarden van de hypotheekverstrekker spelen een rol in het bepalen van de rentevaste periode. Zo kan je al bij veel verstrekkers je rente meenemen op het moment dat je gaat verhuizen. Heb je dus plannen om snel te verhuizen en is de rente laag, dan is het fijn om te weten of je deze rente kan meenemen naar de volgende woning.

A&H Finance adviseert je graag in de beste rentevaste periode voor jou. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.