Maximale hypotheek berekenen

Jouw maximale hypotheek berekenen

Reken uit wat jouw maximale hypotheek is op basis van jouw jaarinkomen.
Door het invullen van de calculator krijg je meer duidelijkheid over jouw maximale hypotheek en de maandlasten die daarbij horen. De berekening geeft zowel een indicatie van de bruto- als netto maandlasten.

  Bereken je maximale hypotheek

  Deze indicatie is op basis van de hypotheeknormen van 2023 zoals afgegeven door het NIBUD.

  Maandlasten en benodigd inkomen per hypotheekbedrag

  Weet jij al hoe veel hypotheek je ongeveer nodig hebt?
  Bekijk de verwachte maandlasten en het benodigde inkomen per hypotheekbedrag.

  Factoren die de hoogte van de hypotheek bepalen

  Inkomen

  Het bruto-inkomen bestaat uit jouw maandsalaris, provisie, persoonlijke bonussen, vakantiegeld en bijvoorbeeld een 13de maand.
  Hou er rekening mee dat in het geval van bonussen er vaak gekeken wordt naar het gemiddelde van deze bonussen over de laatste drie jaren.

  Ondernemer

  Ben je ondernemer, dan raden we aan altijd  contact op te nemen om een duidelijk beeld te krijgen van wat het bruto-inkomen is waar een bank mee rekent. Over het algemeen wordt er gerekend met de gemiddelde (fiscale) winst over de afgelopen 3 jaren.

  Hypotheekrente

  De rente is een belangrijke factor in het berekenen van de hypotheek. De hoeveelheid die je kan lenen bij een 10 jaar vaste rente is anders dan bij een 20 jaar vaste rente. Overweeg je een variabele rente of minder dan 10 jaar vast? De bank zal rekenen met fictieve rente van 5%.

  Woningwaarde

  Meer dan 100% van de marktwaarde van de woning kan je niet lenen. Deze marktwaarde (na verbouwing) wordt vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. Plannen om het huis duurzamer te maken? In dat geval mag je tot maximaal 106% van de waarde lenen.

  Maandlasten hypotheek

  Aflossing

  Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, dien je de hypotheek binnen een periode van 30 jaar af te lossen. Dit kan met een annuïtaire of lineaire aflossing. Extra aflossen? Dat kan! Bij iedere verstrekker ieder jaar minimaal 10% van het oorspronkelijke bedrag.

  Rente

  Naast aflossing betaal je ook rente. Over het algemeen geldt hoe langer de rente vaststaat hoe hoger de rente is. Daarnaast is de hoogte van de hypotheekrente ook afhankelijk van de hoogte van de schuld tegenover de waarde van de woning. Met uitzondering van NHG-hypotheken.

  Bruto & netto maandlast

  Indien je jouw hypotheek binnen een periode van 30 jaar aflost, heb je in de meeste gevallen recht op hypotheekrenteaftrek. De betaalde rente geef je op bij de Belastingdienst en een deel hiervan krijg je terug. De hypotheeklast na aftrek is jouw netto maandlast.

  English