Maximale hypotheek berekenen

Je maximale hypotheek berekenen

Nieuwsgierig naar wat jij kunt lenen op basis van jouw inkomen? Vul dan jouw jaarsalaris in en ben je samen vul dan ook het salaris in van jouw partner. Zo weet je in welke richting je kunt gaan kijken op Funda. Je ziet in de berekening wat de maximale hypotheek in 2023 is en hebt een idee van de bruto- als netto maandlasten.


  Annuïteitenhypotheek

  Je betaalt iedere maand een vast bedrag aan de geldverstrekker dat bestaat uit rente en aflossing. De maandelijkse bruto lasten zijn dan gelijk.

  Lineaire hypotheek

  Je betaalt iedere maand een vast bedrag aan aflossing plus de rente aan de geldverstrekker. De maandelijkse bruto lasten dalen iedere maand een stukje.

  Bruto & netto maandlast

  Als je volgens de Belastingdienst de hypotheek maximaal binnen een periode van 30 jaar aflost, heb je bij een eigen woning recht op hypotheekrenteaftrek. Het fiscale voordeel maakt het verschil tussen bruto en netto. Tijdens het hypotheekadvies krijg je de bruto en netto maandlasten door de jaren heen gepresenteerd.

  Factoren die de hoogte van de hypotheek bepalen

  Inkomen

  Het bruto-inkomen bestaat uit jouw maandsalaris, provisie, persoonlijke bonussen, vakantiegeld en bijvoorbeeld een 13de maand.
  Hou er rekening mee dat in het geval van bonussen er vaak gekeken wordt naar het gemiddelde van deze bonussen over de laatste drie jaren.

  Ondernemer

  Ben je ondernemer, dan raden we aan altijd  contact op te nemen om een duidelijk beeld te krijgen van wat het bruto-inkomen is waar een bank mee rekent. Over het algemeen wordt er gerekend met de gemiddelde (fiscale) winst over de afgelopen 3 jaren.

  Hypotheekrente

  De rente is een belangrijke factor in het berekenen van de hypotheek. De hoeveelheid die je kan lenen bij een 10 jaar vaste rente is anders dan bij een 20 jaar vaste rente. Overweeg je een variabele rente of minder dan 10 jaar vast? De bank zal rekenen met fictieve rente van 5%.

  Woningwaarde

  Meer dan 100% van de marktwaarde van de woning kan je niet lenen. Deze marktwaarde (na verbouwing) wordt vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. Plannen om het huis duurzamer te maken? In dat geval mag je tot maximaal 106% van de waarde lenen.

  © A&H Finance 2023 - visit our  English website - A&H Finance is onderdeel van New Business Group B.V.