Overbieden op een koopwoning

De kans is groot dat je in Amsterdam en omstreken een bod moet doen boven de vraagprijs van de woning. Hoeveel moet je overbieden, hoe verstandig is dit en hoe financier je dit? Het is op dit moment bijna standaard dat er veel interesse in dezelfde woning is. Het is dus vaak zo dat je moet overbieden om het winnende bod te hebben.

Wat kan gebeuren is dat tijdens de aanvraag van de financiering dat de onafhankelijk taxateur vaststelt dat de door jou geboden koopsom boven de werkelijke (taxatie-)waarde ligt.

Dit roept misschien vragen bij je op; Hoe ga je hier nou mee om? Is het wel verstandig om een woning te kopen boven de taxatiewaarde en hoe financier je dit? Aan het eind van dit artikel zijn deze vragen zo goed mogelijk beantwoord, zodat je met een gerust hart een bod kunt plaatsen op jouw droomhuis.

Welkom bij A&H Finance

Een woning kopen met een kort voorbehoud of zonder voorbehoud? Bij ons kan het! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Bel ons op: 020 465 19 51 of vul het contactformulier in.

Welkom bij A&H Finance

Waarom een hogere koopsom?

Vaak wordt er overboden in een situatie op de huizenmarkt waarin er meer vraag dan aanbod is. Degene die de hoogste koopsom biedt die krijgt de woning. Hoeveel vraag er is, zie je bijvoorbeeld bij een open huis aan het aantal geïnteresseerden dat met jou staan te wachten voor de deur. Wanneer er dus meer mensen net zoals jou op zoek zijn naar dezelfde woning dan biedt iedereen tegen elkaar op. Wat je dan moet bieden, daar kan een aankoopmakelaar bij assisteren, die kent de markt tenslotte en weet ook wat reëel is. A&H Finance heeft voor haar relaties afspraken gemaakt met aankoopmakelaars, vraag hier gerust om.

Wat betekent overbieden voor de hypotheek?

Sinds 2018 mag er nog maar 100% geleend worden van de taxatiewaarde. Omdat er bij het aanschaffen van een koopwoning ook nog eigen geld betaald moet worden voor kosten koper (gemiddeld 5 a 6% van de aankoopprijs), kan de inleg van het eigen geld toenemen door het overbieden.

Een voorbeeld:
In de rekensom is de hoeveelheid eigen geld te zien dat ingelegd moet worden wanneer er een woning aangekocht wordt met een taxatiewaarde van €200.000 en een koopsom die €10.000 hoger is.

Taxatiewaarde woning: € 200.000
Koopsom: € 210.000
Verschil taxatiewaarde en koopsom: € 10.000
Kosten koper (6% van de koopsom): € 12.600
Totale inleg eigen geld: € 22.600

Een indicatie van jouw mogelijkheden

Het is belangrijk om voor dat je gaat bieden al goed in kaart te krijgen wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Daarvoor kun je ons gewoon bellen op 020-4651951. Zo weet je dan dat een bod op jouw droomhuis eventueel boven de vraagprijs past binnen jouw mogelijkheden.

De adviseurs van A&H Finance staan graag voor u klaar om ook uw financiële mogelijkheden in kaart te brengen en het financieringstraject zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Kunnen anderen helpen?

Er zijn verschillende manieren om het voor jouw benodigde bedrag aan eigen geld te financieren. Zo kan je aanspraak maken op je spaargeld als dit er is. Als je niet voldoende spaargeld hebt kan er ook gebruik gemaakt worden van een schenking. Aan een schenking heeft de belastingdienst voorwaarden gesteld. Zo is er een maximum schenking en verplichting om het bedrag te gebruiken voor de eigen woning.

Een alternatief is een lening bij familie. De adviseurs van A&H Finance leggen graag de overige voorwaarden van het schenken en de familielening aan jou uit.