Overbieden op een koopwoning

Overbieden op een koopwoning

De kans is groot dat je in Amsterdam en omstreken een bod moet doen boven de vraagprijs van de woning. Hoeveel moet je overbieden, hoe verstandig is dit en hoe financier je dit? Het is op dit moment bijna standaard dat er veel interesse in dezelfde woning is. Het is dus vaak zo dat je moet overbieden om het winnende bod te hebben.

Wat dan wel kan gebeuren is dat tijdens de aanvraag van de financiering dat de onafhankelijk taxateur vaststelt  dat de door jou geboden koopsom boven de werkelijke (taxatie-)waarde ligt.

Dit roept vragen bij je op; Hoe ga je hier nou mee om? Is het wel verstandig  om een woning te kopen boven de taxatiewaarde en hoe financier je dit? Aan het eind van dit artikel zijn deze vragen zo goed mogelijk beantwoord, zodat je met een gerust hart een bod kunt plaatsen op jouw droomhuis.

Steeds meer biedingen boven de vraagprijs

In de huidige woningmarkt komt het namelijk steeds meer voor dat het bod wat gedaan wordt boven de vraagprijs ligt. Calcasa, een onafhankelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in de waardering en analyse van onroerend goed, heeft hier onderzoek naar gedaan. Hieruit is gebleken dat in 2017 28% van de woningen in Nederland voor of boven de vraagprijs wordt verkocht. Ook is gebleken dat dit niet meer zoals, tien jaar geleden voornamelijk voorkomt in Amsterdam en Utrecht, maar dit fenomeen wijder verspreid is en dat in steden als Groningen, Haarlem, Amstelveen en Amersfoort meer dan de helft van de woningen voor of boven de vraagprijs gekocht wordt.

Waarom een hogere koopsom?

Op dit moment is er sprake van een situatie op de huizenmarkt waarin er meer vraag dan aanbod is. Degene die de hoogste koopsom biedt die krijgt de woning. Hoeveel vraag er is zie je bijvoorbeeld bij een open huis aan het aantal geïnteresseerden dat met jou staan te wachten voor de deur. Wanneer er dus meer mensen net zoals jou op zoek zijn naar dezelfde woning dan biedt iedereen tegen elkaar op. Wat je dan moet bieden, daar kan een aankoopmakelaar bij assisteren, die kent de markt tenslotte en weet ook wat reëel is. A&H Finance heeft voor haar relaties afspraken gemaakt met aankoopmakelaars, vraag hier gerust om.

Wat betekent overbieden voor de hypotheek?

Sinds 2018 mag er nog maar 100% geleend worden van de taxatiewaarde. Omdat er bij het aanschaffen van een koopwoning ook nog eigen geld betaald moet worden voor kosten koper (gemiddeld 5 a 6% van de aankoopprijs), kan de inleg van het eigen geld toenemen door het overbieden.

Een voorbeeld. In onderstaande rekensom is de hoeveelheid eigen geld te zien dat ingelegd moet worden wanneer er een woning aangekocht wordt met een taxatiewaarde van € 200.000 en een koopsom die €10.000 hoger is.

Taxatiewaarde woning: € 200.000
Koopsom: € 210.000
Verschil taxatiewaarde en koopsom: € 10.000
Kosten koper (6% van de koopsom): € 12.600
Totale inleg eigen geld: € 22.600

Kunnen anderen helpen om jou van genoeg eigen geld te voorzien?

Er zijn verschillende manieren om het voor jouw benodigde bedrag aan eigen geld te financieren. Zo kan je aanspraak maken op je spaargeld als dit er is. Als je niet voldoende spaargeld hebt kan er ook gebruik gemaakt worden van een schenking. Aan een schenking heeft de belasting voorwaarden gesteld. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat er eenmalig een bedrag van maximaal €100.800 euro belastingvrij (2018) overgemaakt mag worden wanneer dit in een nieuwe eigen woning wordt geïnvesteerd. Een alternatief is een lening bij familie. De adviseurs van A&H Finance leggen graag de overige voorwaarden van het schenken en de familielening aan jou uit.

Het begint bij jouw financiële mogelijkheden!

Het is belangrijk om voor dat je gaat bieden al goed in kaart te krijgen wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Daarvoor kun je ons gewoon even bellen op 020-4651951. Zo weet je dan dat een bod op jouw droomhuis eventueel boven de vraagprijs past binnen jouw mogelijkheden. De adviseurs van A&H Finance staan graag voor u klaar om ook uw financiële mogelijkheden in kaart te brengen en het financieringstraject zo soepel mogelijk te laten verlopen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

English