De lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af per maand. Deze hypotheekvorm zorgt er voor dat je netto maandlasten iedere maand een beetje minder worden. De basis van deze hypotheekvorm is dat de netto aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd van de hypotheek (meestal 30 jaar). Het bruto maandbedrag wordt berekend op basis van het maandelijkse netto bedrag dat je aflost en daarbovenop wordt dan iedere maand de rente opnieuw berekend.

Bruto maandbedrag

Lineaire hypotheek

Iedere maand betaal je dus een bruto maandbedrag van een lineaire hypotheek, wat bestaat uit een deel rente en een vaste aflossing van de hypotheek. In het begin is de lening hoog dus betaal je meer rente per maand, maar naarmate de tijd verstrijkt ga je steeds minder rente betalen en dalen dus je netto maandlasten. De lening is tenslotte dan hoger en los je minder af. Doordat je steeds minder rente betaalt, wordt het belastingvoordeel door de renteaftrek ook steeds minder.

Voorbeeld

Voorbeeldtabel: 10 jaar rentevast 5,0% – hypotheekbedrag: €360.000

Jouw maandelijkse aflossing is dan 1.000,- per maand, tenslotte zijn dat 360 maanden en de aflossing blijft immers gelijk. De rente die je in de eerste maand betaalt, is dan 1.500,- dus jouw bruto maandlast in de eerste maand is 2.500,-. Maar ben je 5 jaar verder dan heb je al 12 x 5 = 60.000,- afgelost. De rente die je dan in de eerste maand van het 6e jaar betaalt, is dan 1.250,-, de bruto maandlast is dan 2.250,- per maand.

In het voorbeeld is er na 10 jaar nog € 240.000,- over. Dit bedrag moet in 20 jaar worden afgelost. Als de rente na 10 jaar is gestegen tot 6%, dan stijgen je bruto maandlasten in de eerste maand van jaar 10 van € 2.000,- per maand naar € 2.200,- per maand. Als de rente daalt naar 4% dan dalen je bruto maandlasten naar € 1.800,- per maand.

30 jaar

Als je op dit moment voor het eerst een hypotheek hebt voor een woning, ben je verplicht deze in maximaal 30 jaar af te lossen. Anders heb je geen recht op renteaftrek. Je weet in ieder geval zeker dat je de hypotheek na 30 jaar hebt afgelost en welk bruto maandbedrag je tijdens de rentevaste periode aan de geldverstrekker betaalt.

We adviseren je graag

Je kan er natuurlijk voor kiezen om de rente voor een langere termijn vast te zetten. Op dit moment betaal je een hogere rente om de hypotheek langer vast te zetten. Je betaalt dan meer per maand, voor een langere periode van zekerheid. Deze keuze inzichtelijk maken is dan ook een belangrijk onderdeel van ons advies. De hypotheekadviseurs van A&H Finance adviseren je graag in het maken van de juiste keuze die bij jouw situatie past.

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.