De lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af per maand. Deze hypotheekvorm zorgt er voor dat je netto maandlasten iedere maand een beetje minder worden. De basis van deze hypotheekvorm is dat de netto aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd van de hypotheek (meestal 30 jaar). Het bruto maandbedrag wordt berekend op basis van het maandelijkse netto bedrag dat je aflost en daarbovenop wordt dan iedere maand de rente opnieuw berekend.

Iedere maand betaal je dus een bruto maandbedrag van een lineaire hypotheek, wat bestaat uit een deel rente en een vaste aflossing van de hypotheek. In het begin is de lening hoog dus betaal je meer rente per maand, maar naarmate de tijd verstrijkt ga je steeds minder rente betalen en dalen dus je netto maandlasten. De lening is tenslotte dan hoger en los je minder af. Doordat je steeds minder rente betaalt, wordt het belastingvoordeel door de renteaftrek ook steeds minder.

Rekenvoorbeeld lineaire hypotheek

Bijvoorbeeld heb jij een hypotheek van 360.000,- die je in 30 jaar aflost, de rente is 2%. Jouw maandelijkse aflossing is dan 1.000,- per maand, tenslotte zijn dat 360 maanden en de aflossing blijft immers gelijk. De rente die je in de eerste maand betaalt is dan 600,- dus jouw bruto maandlast in de eerste maand is 1.600,-. Maar ben jij 5 jaar verder dan heb je al 12 x 5 = 60.000,- afgelost. De rente die je dan in de eerste maand van het 6e jaar betaalt is dan 500,-, de bruto maandlast is dan 1.500,- per maand.

Als je op dit moment voor het eerst een hypotheek hebt voor een woning, ben je verplicht deze in maximaal 30 jaar af te lossen. Anders heb je geen recht op renteaftrek. Je weet in ieder geval zeker dat je de hypotheek na 30 jaar hebt afgelost en welk bruto maandbedrag je tijdens de rentevaste periode aan de geldverstrekker betaalt.