Overbruggingskrediet

Het is tijd voor een volgende stap en jullie zijn toe aan een grotere woning en gaan opzoek naar een nieuw huis. Na enkele maanden zoeken vinden jullie eindelijk het perfecte huis. De huidige woning is nog niet verkocht en met de overwaarde van deze woning is het mogelijk om het nieuwe huis te kopen. Wat nu? Moeten jullie de woning voorbij laten schieten of is er een andere mogelijkheid?

De oplossing voor het nieuwe huis

Gelukkig is hier een andere mogelijkheid voor, namelijk het afsluiten van een tijdelijke hypotheek die voor een bepaalde tijd de overwaarde overbrugt tussen de aankoop van een nieuw huis en de verkoop van het oude huis. Je kan de overwaarde dus voorfinancieren met een tijdelijke lening: een overbruggingskrediet.   Het uitgangspunt hierbij is dat je deze tijdelijke lening kunt krijgen ter hoogte van de geschatte overwaarde van je woning bovenop je maximale hypotheek. Uiteraard is het wel verstandig om een goede marge aan te houden en ook rekening te houden met de verkoopkosten.

Wat is de hoogte en de looptijd van een overbruggingskrediet?

Voor de hoogte van het overbruggingskrediet maakt het verschil of het huidige huis al verkocht is of dat de huidige woning nog niet is verkocht. Wanneer het huis namelijk verkocht is verstrekken de meeste banken het gehele benodigde bedrag van de overwaarde minus de verkoopkosten. Wanneer het huidige huis nog niet verkocht is, zal er uit voorzorg een lager overbruggingskrediet verstrekt worden en hanteren de meeste geldverstrekkers een maximum van 90% van de verkoopwaarde min de restschuld van de hypotheek op het oude huis.

Wanneer je een overbruggingskrediet afsluit leen je een extra tijdelijk bedrag bij de geldverstrekker waarbij je ook het nieuwe huis gaat financieren. Je krijgt hierbij niet oneindig de tijd om je oude huis te verkopen. Per geldverstrekker is het verschillend welke voorwaarden en looptijden zij hiervoor hanteren. Meestal ligt deze looptijd rond de twee jaar.

Hoe los ik een overbruggingskrediet af?

Het overbruggingskrediet wordt met (een deel) van de verkoopopbrengst afgelost. Zodra je oude huis verkocht is, moet het overbruggingskrediet direct afgelost worden. De rente voor het overbruggingskrediet is meestal variabel en wordt berekend over het exact aantal dagen dat het krediet heeft gelopen. Dit gebeurt per maand of half jaar achteraf. Soms wordt er door een geldverstrekker een extra kostenopslag toegepast op de rente aangezien het een kortlopende lening is. Uiteraard maken de adviseurs van A&H Finance hierin een keuze op maat.

Wat als de woning niet op tijd verkocht wordt?

De meeste geldverstrekkers willen dus dat het oude huis maximaal binnen twee jaar verkocht wordt en dus het overbruggingskrediet afgelost is. Maar wat nou als het niet lukt om de woning binnen twee jaar te verkopen? In dat geval is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om het overbruggingskrediet te verlengen of om te zetten, hiervoor zal je in gesprek moeten met je persoonlijke adviseur welke dit vervolgens met de geldverstrekker zal bespreken. De geldverstrekker heeft namelijk ook het recht om dit te weigeren en dan moet je toch zorgen dat je aan het benodigde geld komt om vervelende financiële gevolgen te vermijden.

De adviseurs van A&H Finance staan graag klaar om meer informatie te geven over een overbruggingskrediet en om te kijken of dit van toepassing kan zijn op jouw situatie. Bel onze adviseurs gerust op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.