Overbruggingskrediet

Heb jij overwaarde in jouw bestaande woning zitten die benodigd is voor de aankoop van jouw volgende droomwoning? Met een tijdelijke hypotheek die de overwaarde overbrugt tussen de aankoop van een nieuw huis en de verkoop van het oude huis, kan je de overwaarde voorfinancieren. Deze tijdelijke lening is een overbruggingskrediet.

Jouw overwaarde benutten

Het uitgangspunt is dat je deze tijdelijke lening kunt krijgen ter hoogte van de geschatte overwaarde van je woning bovenop je maximale hypotheek. Uiteraard is het wel verstandig om een goede marge aan te houden en ook rekening te houden met de verkoopkosten.

Hypotheekadvies op maat: de sleutel tot jouw eigen huis

Bel ons op: 020 465 19 51 of vul het contactformulier in.

Hoogte

Vaak verstrekken banken niet meer dan 90% van de verwachte verkoopopbrengst, minus de restant hypotheekschuld.
Is jouw woning al verkocht? Dan zijn sommige banken bereid de volledige overwaarde mee te nemen in de hypotheekaanvraag. De verkoopsom is namelijk al gegarandeerd.

Looptijd

Wanneer je een overbruggingskrediet afsluit leen je een tijdelijk bedrag bij de geldverstrekker waarbij je ook het nieuwe huis gaat financieren. Je krijgt hierbij niet oneindig de tijd om je oude huis te verkopen. Per bank is het verschillend welke looptijden zij hanteren. Meestal ligt de looptijd rond twee jaar.

Aflossing

Het overbruggingskrediet wordt met (een deel) van de verkoopopbrengst afgelost. Zodra je oude huis verkocht is, moet het overbruggingskrediet direct afgelost worden. Dit wordt vaak automatisch door de notaris gedaan en hoef je zelf niet voor in contact met de bank. De lasten komen daarna te vervallen.

Rente

De rente voor het overbruggingskrediet is meestal variabel en wordt berekend over het exacte aantal dagen dat het krediet heeft gelopen. Dit gebeurt per maand of half jaar achteraf. Soms wordt er door een geldverstrekker een extra kostenopslag toegepast aangezien het een kortlopende lening is.

Wat als de woning niet op tijd verkocht wordt?

De meeste geldverstrekkers willen dat het oude huis binnen twee jaar verkocht wordt zodat het overbruggingskrediet afgelost kan worden. Maar wat als het niet lukt om de woning binnen twee jaar te verkopen? In dat geval is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om het overbruggingskrediet te verlengen of om te zetten. Hiervoor zal je in gesprek moeten met je persoonlijke adviseur die dit vervolgens met de geldverstrekker gaat bespreken. De geldverstrekker heeft namelijk ook het recht om dit te weigeren en dan moet je toch zorgen dat je aan het benodigde geld komt om vervelende financiële gevolgen te vermijden.

Verhuizen naar een nieuwe woning