Hypotheek verhogen
Overweeg je een verbouwing of heb je extra financiële middelen nodig? Je hypotheek verhogen kan een slimme keuze zijn om jouw plannen te realiseren.
Waarom hypotheek verhogen?
Indien de waarde van je woning aanzienlijk is gestegen, is het in veel gevallen mogelijk om extra hypotheek op te nemen. Ook kun je overwegen om een deel van de overwaarde van je woning te benutten voor een investering. Als hypotheekadviseur kunnen wij je hierover informeren en adviseren wat in jouw situatie de beste keuze is.
Verhogen voor verbouw
Het opnemen van overwaarde kan gebruikt worden voor het verbouwen, verbeteren of verduurzamen van jouw woning. Deze opname kan in veel gevallen met of zonder bouwdepot. Een bouwdepot is een rekening bij de bank waaruit je de kosten kunt betalen. Door de waardestijging van je woning kun je in veel gevallen je hypotheek verhogen om je plannen te realiseren.
Vakantiewoning aankopen
Ga je al jaren naar die ene vaste plek waar je helemaal tot rust komt? En heb je weleens gedroomd van een buitenhuis op die favoriete plek? Met een tweede hypotheek op je huidige woning zou deze droom werkelijkheid kunnen worden.
Bij een tweede woning is er geen sprake meer van renteaftrek en valt de schuld in box 3.
Huis aankopen voor verhuur
Vaak heb je voor de aankoop van een woning voor de verhuur een groot deel eigen vermogen nodig. Voor het realiseren van de aankoop van jouw beleggingspand, kan een tweede hypotheek daarom uitkomst bieden.
Samen kijken we of de nieuwe hypotheeklasten opwegen tegen het te behalen rendement. Zowel op korte als lange termijn.
Kinderen helpen bij aankoop
De woningmarkt is krap, de huizenprijzen hoog. Het is voor jonge starters niet makkelijk om een eerste huis te kopen. Als ouder wil je wellicht helpen om de kinderen een vliegende start te geven bij de jacht op een eerste huis. Met overwaarde kun je geld vrijspelen om vervolgens je kinderen te helpen bij het kopen van een huis.
Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen?
Het verhogen van je hypotheek kan op twee manieren: door een tweede hypotheek af te sluiten of door je bestaande hypotheek onderhands te verhogen. Wat is onderhands verhogen? Bij een onderhandse verhoging kun je je hypotheek verhogen zonder naar de notaris te gaan. Je maakt hierover simpelweg een afspraak met je hypotheekverstrekker, waardoor je geen kosten voor de notaris hebt.
In beide situaties is het noodzakelijk dat je woning overwaarde heeft en dat je inkomen voldoende is om de hogere lasten te dragen. Je kunt nooit meer lenen dan de huidige waarde van je huis. Alleen als je de financiering gebruikt voor verduurzaming van de woning, mag je mogelijk tot 106% van de woningwaarde lenen.
Renteafrek
Het doel van je hypotheek verhogen bepaalt of er renteaftrek mogelijk is op de hypotheek. Allereerst is het goed om te weten hoeveel geld je nodig hebt voor je plannen. Daarna kijk je of er genoeg overwaarde is of dat de verbouwing die je bijvoorbeeld wil gaat doen tot een aanzienlijke waardestijging leidt. Je mag extra financieren tot maximaal de huidige marktwaarde van je woning (na verbouwing).
Een hypotheekverhoging hangt dus ook samen met het doel. De belastingdienst geeft aan dat (rente)kosten voor een hypotheek gemaakt voor aanschaf of verbetering van de eigen woning aftrekbaar zijn. Maar als je bijvoorbeeld een studie hier wil mee financieren of een beleggingspand dan is de rente niet aftrekbaar en gelden er andere regels.
Bij een verhoging van de hypotheek die gebruikt wordt voor het verbouwen van de eigen woning mag je de rente hiervoor fiscaal aftrekken. Afhankelijk van het hypotheekadvies zal het bedrag van de extra hypotheek in een keer aan je overgemaakt worden of in een bouwdepot worden gestopt.