Hypotheek verhogen

GeldhuisHeb je plannen om je woning te gaan verbouwen en wil je daar je spaargeld niet voor aanspreken, dan kan het een optie zijn om de huidige hypotheek te verhogen. Als de waarde van jouw woning flink is gestegen dan is het mogelijk om een stukje extra hypotheek op te nemen. Ook als je een investering wil doen is het mogelijk om een stukje overwaarde van de woning op te nemen. Het doel van de verhoging bepaalt of er renteaftrek mogelijk is op de hypotheek. Allereerst is het goed om te weten hoeveel geld je nodig hebt voor je plannen. Daarna kijk je of er genoeg overwaarde is of dat de verbouwing die je bijvoorbeeld wil gaat doen tot een aanzienlijke waardestijging leidt. Je mag extra financieren tot maximaal de huidige marktwaarde van je woning (na verbouwing).

Doeleinde hypotheek verhoging

Een hypotheekverhoging hangt dus ook samen met het doel. De belastingdienst geeft aan dat (rente)kosten voor een hypotheek gemaakt voor aanschaf of verbetering van de eigen woning aftrekbaar zijn. Maar als je bijvoorbeeld een studie hier wil mee financieren of een beleggingspand dan is de rente niet aftrekbaar en gelden er andere toetsen. De adviseurs van A&H Finance kijken met jou of of een verhoging ook op basis van het onderpand en jouw  inkomen mogelijk is.  Alternatief voor de verhoging kan ook zijn je hypotheek oversluiten. Dit hangt samen met het doel en de voorwaarden van de huidige geldverstrekker en komen in het advies aan bod. Soms is oversluiten zelfs voordeliger of beter passend.

Woningverbetering

Bij een verhoging van de hypotheek die gebruikt wordt voor een verbetering van de eigen woning mag je de rente hiervoor fiscaal aftrekken. Afhankelijk van het hypotheekadvies zal het bedrag van de extra hypotheek in een keer aan je overgemaakt worden of in een bouwdepot gestopt. Bij een bouwdepot stelt de geldverstrekker de verhoging ter beschikking, maar betaalt de hypotheekverstrekker alleen uit op basis van een factuur. Meestal kan je maximaal 2 jaar gebruik maken van het bouwdepot, daarna wordt het restant afgelost op de hypotheek.

Andere doeleinden

Bij een hypotheek verhoging die bedoeld is voor andere doeleinden dan de eigen woning, is de rente die je hiervoor betaalt niet fiscaal aftrekbaar.

Onderhands of Tweede hypotheek?

Onderhandse verhoging

Bij een onderhandse verhoging is het niet nodig om weer opnieuw naar de notaris te gaan. Dit heeft te maken met het bedrag waarvoor de hypotheek in het kadaster is ingeschreven (hypothecaire inschrijving).  Wanneer je onder het ingeschreven bedrag in het kadaster blijft, bespaart dat je notaris kosten bij het verhogen. De advieskosten voor een verhoging liggen vaak wel lager dan het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Als er een taxatie nodig is zullen wij helpen bij het aanvragen hiervan.

Tweede hypotheek vestigen

Om een tweede hypotheek de vestigen op de huidige woning zal je hetzelfde proces door moeten als bij het aanvragen van je eerste hypotheek. Ook hierbij geldt dat je niet meer dan de waarde van je woning mag financieren, als er een taxatie nodig is zullen wij helpen met de aanvraag. Hierbij zal je opnieuw naar de notaris moeten om de tweede hypotheek in het kadaster te laten inschrijven.

Onze financieel adviseurs informeren je graag over de mogelijkheden en de opties die het beste bij jouw situatie passen. Bel ons gerust op 020 – 465 19 51