Hypotheek verhogen voor verbouwing

Droom je van een nieuwe keuken of badkamer? Of heb je plannen voor een aanbouw of dakkapel? Wil je het huis verduurzamen? Dan is de hypotheek verhogen een optie voor de financiering van je plannen.

Verbouwing financieren met overwaarde

Waarde van je huis hoger dan hypotheekschuld

Grote kans dat er een positief verschil is tussen de waarde van je huis en je hypotheekschuld. Dit verschil noemen we overwaarde.

Overwaarde kun je gebruiken voor de verbouwingsplannen van je huis. Dit kan door je huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten.

Verbouwing financieren door verhoging hypotheek

Stel je voor: je hebt flinke plannen voor aanpassingen van je huidige woning. Jij droomt al een tijd over een nieuwe keuken én badkamer en nu is het dan eindelijk zo ver. Het ziet er naar uit dat je zeker meer dan 10.000 euro gaat besteden aan de verbouwing.

Nu de financiering nog… Vanaf 10.000 euro bedrag is het aantrekkelijker om een financiering via een aanpassing van je hypotheek te regelen. Hier zijn verschillende manier voor: wij leggen ze je uit in dit artikel.

Hypotheek verhogen voor verbouwing

1. Verhoging hypotheek

De eerste manier om jouw droomkeuken en -badkamer te financieren is door je huidige hypotheek te verhogen. Hieronder lees je twee opties voor de verhoging van je hypotheek.

De aflossingen die je in de loop der jaren hebt gedaan, kun je deels en onder voorwaarden weer terug opnemen en gebruiken voor een verbouwing.

2. Tweede hypotheek

De hypotheek verhogen voor een verbouwing  voor jouw huis kan ook door een tweede hypotheek af te sluiten. Dit is relatief eenvoudig te regelen bij dezelfde bank waar je de eerste hypotheek ook hebt. Is er sprake van een groot renteverschil bij een andere bank, dan kan oversluiten naar die andere bank interessant worden. Als dat het geval is zal jouw adviseur je daar gelijk op wijzen. A&H Finance vergelijkt voor jou álle voorwaarden, rentes en kosten van álle geldverstrekkers in Nederland.

Neem contact op

Onze adviseurs kunnen je precies vertellen wat voor jouw situatie de beste oplossing is. Neem contact met ons op voor een eerste kennismaking en een gesprek over jouw plannen.

Tot hoever kan ik de hypotheek verhogen?

Voor de bovenstaande opties geldt dat je nooit méér kan lenen dan 100% van de getaxeerde waarde van je woning. Kies je ervoor om jouw woning te verduurzamen? Dan geldt hier maximaal 106%. Een goede taxatie van je woning is dus nodig voor de berekeningen van je mogelijkheden.

Wat is de waarde van mijn woning?

Wil je exact weten wat jouw woning op dit moment waard is? Een taxateur bekijkt jouw huis van boven tot onder, kent de markt in jouw wijk en zal daarna middels een taxatierapport een nauwkeurige waarde vaststellen. Hierna weet je precies wat jouw woning waard is.

WOZ-waarde

Let wel op: aan de werkzaamheden van de taxateur zijn kosten verbonden. Wil je nog geen kosten maken voor een waardebepaling van je woning? Dan kun je terecht bij het WOZ-waardeloket. Hier vind je de huidige WOZ-waarde van je woning. De WOZ-waarde geeft slechts een voorzichtige indicatie. De waarde bij verkoop van je woning is van veel meer factoren afhankelijk dan alleen de WOZ-waarde.

Desktop taxatie

Je hypotheekadviseur kan je helpen aan een nauwkeurige bepaling van je woningwaarde via een zogenoemde desktop taxatie. De gegevens die deze website verschaft over woningen wordt geaccepteerd door banken en NHG. Een snel alternatief voor de uitgebreide taxatie.

Hoe betaal ik de rekeningen voor de verbouwing?

Als de verhoogde hypotheek is afgesloten, stelt de bank een bouwdepot beschikbaar. De kosten voor de verbouwing dien je in bij de bank en die zorgt weer voor de uitbetaling ervan vanuit jouw bouwdepot. Ofwel rechtstreeks aan je aannemer, ofwel rechtstreeks aan jou. Je kunt ook achteraf facturen en bonnen declareren bij de bank.

Houd in de gaten dat een bouwdepot twee jaar beschikbaar is. Na afloop van de termijn zal het resterende geld in het bouwdepot worden afgelost op je hypotheek.

We adviseren je graag

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.

English