Onafhankelijk hypotheekadvies

Eindelijk, je hebt een prachtige woning gevonden én gekocht. Nu moet je de financiering nog rond krijgen. Er komt veel kijken bij het afsluiten van een hypotheek, goed hypotheekadvies krijgen is daarom belangrijk. Je gaat immers een langdurige financiële verplichting aan, waar je met goed advies lang kunt van gaan genieten. Het is belangrijk dat jouw hypotheekadviseur onafhankelijk is. Waarom? Dat lees je verder in dit artikel.

Verschillende soorten hypotheekadvies

Er zijn verschillende soorten hypotheekadviseurs. Dit heeft met name te maken met hoeveel geldverstrekkers een adviseur kan vergelijken. Een adviseur bij een bank bijvoorbeeld kan alleen producten van zijn of haar eigen organisatie adviseren en bemiddelen. Een onafhankelijk adviseur kan producten van elke hypotheekverstrekker vergelijken en bemiddelen. De beste hypotheek hangt af van jouw persoonlijke situatie. Daarom is het belangrijk dat je hypotheekadviseur onafhankelijk is, zodat hij of zij voor jou de beste deal kan afsluiten. Tevens zijn er ook deels onafhankelijke hypotheekadviseurs. Deze kunnen maar bij een beperkt aantal verstrekkers een hypotheek afsluiten. Dit zijn meestal zo’n 5 a 6. Wij zijn een volledig onafhankelijk hypotheekadvies kantoor en kunnen bij meer dan 30 verschillende geldverstrekkers hypotheken afsluiten.

Het risico van (deels) afhankelijke adviseurs

Wanneer je advies inwint bij een bank of een deels afhankelijke adviseur, loop je het risico dat je niet de hypotheek krijgt die het beste bij je past. Een dergelijke adviseur kan alleen producten verkopen van zijn of haar eigen bank. Terwijl er ook andere partijen zijn zoals verzekeraars en kleinere banken die hypotheken aanbieden en vaak hebben zij aantrekkelijke rentes en voorwaarden.

Waarom onafhankelijk advies belangrijk is

Zoals gezegd is onafhankelijk advies belangrijk. Dit komt doordat elke situatie weer anders is. Koop je voor het eerst een huis, of heb je al een huis gehad? Samen of alleen? Dit speelt allemaal mee met het uiteindelijke hypotheekadvies. Dan is het van belang dat jouw adviseur het gehele hypotheek en rente-aanbod kan bekijken. Het gaat hierbij niet alleen om een scherpe rente, maar ook om de voorwaarden die daarbij horen. Ook het afdekken van risico’s door middel van bijvoorbeeld verzekeringen moet meegenomen worden in het advies. Dit is natuurlijk allemaal inbegrepen in ons hypotheekadvies stappenplan en wij zijn volledig vrij in dit advies. Daar komt bij dat de prijsstelling van A&H Finance heel concurrerend is. Zie onze tarievenpagina voor meer informatie hierover.

Hoe kom je erachter of een adviseur onafhankelijk is?

Om erachter te komen of een hypotheekadviseur ook onafhankelijk is kan je een paar dingen doen. Zo moet elke financieel dienstverlener een dienstverleningsdocument beschikbaar stellen op zijn website. Dit is een standaarddocument waarin staat wat de financieel dienstverlener precies voor je kan doen, hoeveel aanbieders het kan vergelijken, de kosten van het advies en meer. Dit is een handig document om financieel dienstverleners en dus hypotheekadviseurs mee te vergelijken. Je kan natuurlijk bij de hypotheekadviseur zelf informeren met welke geldverstrekkers zij samenwerken. Informeer ook of de onderneming volledig zelfstandig is, en dus geen zeggenschap of aandelen relatie heeft met bepaalde banken of verzekeraars.