Hypotheekrente. Denk vooral aan jezelf.A&H Finance beste hypotheekadvies voor ondernemers


 

Al tientallen jaren roepen banken dat ze meer aan de klant moeten denken, maar de praktijk is weerbarstiger. Zo is het in de veel gevallen bij de banken nog niet geregeld dat de rente meebeweegt met de aflossing op je hypotheek.

Hoe logisch is het, dat als je woning 600.000,- waard is en de hypotheekschuld nog 300.000,- dat er nauwelijks nog sprake van risico is. Een recessie zal de marktwaarde moeten laten dalen met 50% wil de bank risico lopen. Dat is historisch gezien nog niet eerder gebeurd.

Nu zijn de lagere rentes wel beschikbaar. Als je er om vraagt zijn de partijen die dit nog niet automatisch doen bereid om die rente wel aan te passen. Uiteraard schreeuwen ze het niet van de daken. Een geheimpje dat heel veel geld oplevert. Banken worden nog steeds blijer van een hypotheek van 750.000,- dan een hypotheek van 50.000,-. Het is immers net zoveel werk en ze verdienen 15x meer aan rente.

Kan je dat banken kwalijk nemen? Nee natuurlijk niet. Dat is hun business model. Wel kun je vraagtekens zetten bij de rol die ze in het landschap vervullen. Als het geld zo’n belangrijke rol speelt, dan zou je echt eens goed moeten kijken hoe je de klant bediend op het gebied van hypotheken.

Neem nu de pensionado’s die Ilse pas op bezoek had. Al sinds de start van hun hypotheek hadden ze nooit eens de bank gebeld. De rente stond 20 jaar vast op het top-tarief. Een hypotheek van 150.000,- aflossingsvrij met een woning die inmiddels meer dan 800.000,- waard is. Heel eerlijk gaan de haren overeind staan, te zien dat deze mensen ruim een procent rente teveel hebben betaald. Zeker de laatste tien jaren.

Hou de hypotheekrente en de marktwaarde goed in de gaten, want de banken die dit nog niet automatisch aanpassen denken alleen aan zichzelf. Dus denk vooral aan jezelf.