Hypotheek €150.000

Je bent een starter en je wilt ongeveer €150.000 gaan lenen om de woning te kopen die je gezien hebt. Maar nu wil je graag weten wat de werkelijke maandlasten zijn van een dergelijke hypotheek en wat je eigenlijk moet verdienen om een hypotheek van €150.000 af te kunnen sluiten. In dit artikel lees je er meer over!

Wat kost een hypotheek van €150.000?

De kosten van een hypotheek hangen af van een aantal factoren. Zo kun je bij nieuwe hypotheken kiezen voor twee vormen. Een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Maar een combinatie van deze twee is ook mogelijk. Bij de volgende voorbeelden gaan we uit van een 100% annuïtaire lening en een 100% lineaire lening. We hanteren een fictieve rente van 2,25%.

Voorbeeld 1: Annuïtair

  • Hypotheekbedrag: €150.000
  • Hypotheekvorm: Annuïteit
  • Voorbeeldrente: 2,25%
  • Rentevaste periode: 20 jaar

Dan zijn dit de maandlasten bij aanvang van de lening:

Bruto: €573
Netto: €495 (indicatief hangt af van bruto jaarinkomen)

Dit is gebaseerd op het hypotheekbedrag, de hypotheekvorm en rente. Het netto bedrag is de bruto maandlast minus de hypotheekrente aftrek. Het netto maandbedrag is echter afhankelijk van het inkomen wat je verdient. Met onze online-rekentool kun je deze berekening ook maken en invullen wat jou inkomen is. Bij dit voorbeeld zijn we vanuit gegaan van een inkomen van €36.000,-

Voorbeeld 2: Lineair

  • Hypotheekbedrag: €150.000
  • Hypotheekvorm: Lineair
  • Voorbeeldrente: 2,25%
  • Rentevaste periode: 20 jaar

Dit zijn de maandlasten bij aanvang van de lening:

Bruto: €689
Netto: €607 (indicatief hangt af van bruto jaarinkomen)

Dit is gebaseerd op het hypotheekbedrag, de hypotheekvorm en rente. Het netto bedrag is de bruto maandlast minus de hypotheekrente aftrek. Het netto maandbedrag is echter afhankelijk van het inkomen wat je verdient. Met onze online-rekentool kun je deze berekening ook maken en invullen wat jou inkomen is. Bij dit voorbeeld zijn we vanuit gegaan van een inkomen van €36.000,-.

Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van €150.000,-?

Hoeveel je brutojaarinkomen moet zijn om een hypotheek van €150.000 te kunnen krijgen hangt af van je persoonlijke situatie. Misschien ga je wel samen met je partner het huis kopen of krijg je een schenking van je ouders. Maar grofweg zou je een brutojaarinkomen van ongeveer €36.000 moeten verdienen. Om een indicatie te krijgen wat voor jou mogelijk is, neem dan contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Vaak is er veel mogelijk!