Hypotheek €500.000

Je hebt jaren in hetzelfde huis gewoond, maar je wilt nu ergens anders gaan wonen. Rustig buiten de stad, of misschien nu juist in het centrum. De hypotheekregels van 2018 schrijven voor dat wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit je verplicht bent om af te lossen en er dus twee hypotheekvormen zijn. Hieronder geven we twee voorbeelden van een hypotheek van €500.000: Een annuïtaire lening en lineaire hypotheek. Wat de maandelijkse lasten zijn en hoeveel je ongeveer zou moeten verdienen staat verder beschreven in dit artikel.

Wat kost een hypotheek van €500.000?

De kosten van een hypotheek hangen af van een aantal factoren. Zo kun je bij nieuwe hypotheken kiezen voor twee vormen. Een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Maar een combinatie van deze twee is ook mogelijk. Bij de volgende voorbeelden gaan we uit van een 100% annuïtaire lening en een 100% lineaire lening. We hanteren een fictieve rente van 2,25%.

Voorbeeld 1: Annuïtair

  • Hypotheekbedrag: €500.000
  • Hypotheekvorm: Annuïteit
  • Rente: 2,6%
  • Rentevaste periode: 20 jaar

Dan zijn dit de maandlasten bij aanvang van de lening:

Bruto: €2.002
Netto: €1.623 (indicatief hangt af van bruto jaarinkomen)

Dit is gebaseerd op het hypotheekbedrag, de hypotheekvorm en rente. Het netto bedrag is de bruto maandlast minus de hypotheekrente aftrek. Het netto maandbedrag is echter afhankelijk van het inkomen wat je verdient. Met onze online-rekentool kun je deze berekening ook maken en invullen wat jou inkomen is. Bij dit voorbeeld zijn we vanuit gegaan van een inkomen van €93.000,-

Voorbeeld 2: Lineair

  • Hypotheekbedrag: €500.000
  • Hypotheekvorm: Lineair
  • Rente: 2,51%
  • Rentevaste periode: 20 jaar

Dit zijn de maandlasten bij aanvang van de lening:

Bruto: €2.435
Netto: €2.077 (indicatief hangt af van bruto jaarinkomen)

Dit is gebaseerd op het hypotheekbedrag, de hypotheekvorm en rente. Het netto bedrag is de bruto maandlast minus de hypotheekrente aftrek. Het netto maandbedrag is echter afhankelijk van het inkomen wat je verdient. Met onze online-rekentool kun je deze berekening ook maken en invullen wat jou inkomen is. Bij dit voorbeeld zijn we vanuit gegaan van een inkomen van €93.000,-.

Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van €500.000,-?

Geldverstrekkers kijken naar verschillende factoren wanneer ze een hypotheek verstrekken, waarbij jouw inkomen het belangrijkste is. Je moet immers de maandelijkse lasten kunnen betalen nu en in de toekomst. Voor een hypotheekbedrag van €500.000 zal je een bruto jaarinkomen van ongeveer €93.000 moeten verdienen. Dit is alleen een snelle berekening, vaak is er heel veel mogelijk! Je kan altijd contact opnemen met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Dan kunnen we onderzoeken wat voor jou passend is.