Maakt de lage hypotheekrentestand kopen aantrekkelijker dan huren?

, ,
hypotheek rentestand

Huren lijkt minder leuk dan kopen, het voelt een beetje als kapitaalvernietiging.  Dat is wat veel mensen zeggen in de gesprekken. Maar is dit zo? Maakt de lage hypotheekrentestand kopen nu echt aantrekkelijker?

Terwijl maandlasten bij het huren van een woning blijven stijgen, kan je bij een hypotheek ervoor kiezen om de bruto maandlasten voor een langere periode vast te zetten. Door de lage hypotheekrente van dit moment ziet dit plaatje er vaak erg gunstig uit. Het is dan ook niet voor niets dat wij regelmatig enthousiaste blikken krijgen bij het horen wat de maandlast gaat worden van een hypotheek.

Bij deze de hypotheekrentestand kopen? De rente staat laag!

De hypotheekrentestand is dan wel historisch laag, deze lage rentestand zorgt er ook voor dat de prijs van koopwoningen aanzienlijk is toegenomen. In de grote steden als Amsterdam  (23% prijsstijging in 2016) en Utrecht is dat duidelijk merkbaar.  Daarnaast komt het onderhoud van een koopwoning ook voor je rekening, dus goed om te weten wat je totale netto kosten gaan worden om een eerlijke vergelijking te maken. Alleen naar de rentestand kijken is dus niet voldoende. Een woning is een belegging waarvan de waarde kan stijgen of dalen, iets wat we in het verleden vaker hebben gezien. (maar resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, wie kent deze uitspraak niet…)

Waar moet je nog meer opletten naast de kosten voor de hypotheek?

  • het bedrag dat per maand opzij gelegd moet worden  voor het onderhoud van de koopwoning
  • de kosten voor de vereniging van eigenaren  en  servicekosten (bij een appartement, hier zit al wat onderhoud bij)
  • de jaarlijkse erfpachtlasten (indien het  geen eigen grond betreft, erfpacht is momenteel wel fiscaal aftrekbaar)
  • de kosten van een opstalverzekering (bij een appartement wordt deze door de VVE afgesloten)
  • de energiekosten van de grotere woning

Het NIBUD heeft globaal de voor -en nadelen op een rij gezet aangezien er veel meer voor – en nadelen zijn.

https://www.nibud.nl/consumenten/woning-kopen-huren/

Bang voor dalende huizenprijzen?

Hoe dan ook, een hypotheek moet onder het belastingregime van ná 2013 afgelost worden  in 30 jaar om voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen.  De kans is dus aanzienlijk dat de koopwoning minder snel met verlies verkocht gaat worden als gevolg van eventueel dalende huizenprijzen, omdat je aflost. Maar ook hier moeten we erbij zeggen dat we toekomst niet kunnen voorspellen.

Houd rekening met de kosten koper

Tot slot een tip voordat je gaat kopen: de kosten koper om een woning te kopen bedragen in 2017 rond de 4 a 5% van de koopsom. Onder de kosten koper vallen de overdrachtsbelasting van 2%, NHG van 1% en daarnaast de kosten van de notaris, taxateur, bouwkundige keuring en hypotheekadviseur. Als je via een hypotheekadviseur de hypotheek regelt betaal je de geldverstrekker geen afsluitkosten. Maak je gebruik van een aankoopmakelaar dan zullen de kosten koper iets hoger zijn.

Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs, wij rekenen je graag voor wat er bij je past en wat de maandlasten gaan worden van de hypotheek.