NHG ontwikkeld seniorenhypotheek

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft vanaf vandaag een seniorenhypotheek gelanceerd. Deze bevat een soepeler acceptatiebeleid die kijkt naar de werkelijke lasten van een nieuwe hypotheek. Veel ouderen willen wel verhuizen, omdat ze bijvoorbeeld kleiner willen gaan wonen, maar worden tegengehouden met de financiering. De seniorenhypotheek biedt hiervoor een oplossing.

Meer mogelijkheden met NHG garantie

Veel ouderen hebben niet de mogelijkheid om te verhuizen, omdat ze de financiering moeilijk rond kunnen krijgen. Geldverstrekkers gaan er bij de berekening van de maximale hypotheek namelijk vanuit dat de gehele hypotheek wordt afgelost en toetsen op het pensioeninkomen, die meestal lager is. Maar omdat ouderen veelal een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek hebben worden de maandlasten te hoog berekent en valt het maximaal te lenen bedrag tegen. Met de nieuwe manier van toetsen wordt rekening gehouden met de werkelijke lasten. Hierdoor kan het maximaal te lenen hypotheekbedrag omhoog en kan de verhuizing gewoon doorgaan. De NHG biedt ook een vangnet wanneer er een verandering is in je persoonlijke situatie en je de hypotheek niet meer kan betalen.

De voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een dergelijke NHG-hypotheek moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste is misschien wel dat de hypotheek is voor mensen die over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken. Tevens moet het uiteraard gaan om een hypotheek met NHG. Deze mogen een maximaal bedrag hebben van 265.000 euro. Daarnaast moeten de werkelijke maandlastenlasten die je nu betaalt gelijk blijven of lager worden met de nieuwe hypotheek en moet de rente voor 20 jaar of langer vastgezet worden. Zo is er zekerheid dat de maandlasten betaalbaar blijven, ook na de pensioendatum. Zie ook de website van NHG voor meer informatie.

Wil je weten of deze NHG-hypotheek ook voor jou tot de mogelijkheden behoort? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek!