Hypotheek oversluiten: waar je op moet letten

Wat is het beste moment om de hypotheek over te sluiten? Tenslotte, pas als je de rente opnieuw vastzet weet je zeker wat je de komende jaren gaat betalen.

Als onafhankelijk intermediair kijken wij naar de verschillen in rente voorwaarden tussen de geldverstrekkers in Nederland. Die verschillen kunnen heel groot zijn.

Met name als de renteperiode bijna afloopt, dan pakt oversluiten naar een andere geldverstrekker soms heel gunstig uit, zeker omdat de huidige hypotheekrentes historisch laag zijn, maar ook gezien het ontmoedigingsbeleid van de overheid op aflossingsvrije hypotheken en de daling van de renteaftrek. Wil je profiteren en lagere maandlasten? Dan is het goed om te kijken of er sprake is van een eventuele boeterente. Onze adviseurs rekenen dan uit wat het oplevert om over te sluiten zodat je voor de toekomst weer zeker bent van nieuwe lagere maandlasten.

Snel naar: Rekentool oversluiten | Oversluiten zonder boete | Hypotheek verhogen

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek | Boeterente en andere kosten | Nieuwe regels met oversluiten | Oversluiten met een NHG hypotheek? | Zijn oversluitkosten aftrekbaar?

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek

Zo’n 55% van de hypotheken in Nederland bestaan uit aflossingsvrije– en beleggingshypotheken. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Heb je een aflossingsvrije hypotheek dan is het enige wat je betaalt: rente. Daarom kan oversluiten naar een lagere rente zeer aantrekkelijk zijn, omdat de hypotheekrentes nu erg laag zijn.

Bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek kijken onze hypotheekadviseurs samen met jou of het verstandig is om ook een deel af te lossen. Uiteindelijk kan de lagere rente betekenen dat je tegen dezelfde maandlast die je al gewoon aan het betalen bent nu ook kan gaan aflossen. Dit kan voordelig uitpakken en de risico’s van een dergelijke lening worden minder. Hierdoor betaal je na de looptijd ook nog hypotheekrente over het deel van de lening dat nog niet afgelost is. Verder is het belangrijk om te benoemen dat de juridische en economische looptijd van de hypotheek na de oversluiting weer 30 jaar is. Zo garandeer je de nieuwe constructie voor de toekomst.

Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek is dus aantrekkelijk en een stukje aflossen kan aan te raden zijn, maar dat is voor iedereen anders en afhankelijk van leeftijd of je alleen bent of samen etc. In ons hypotheekadvies zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Terug naar boven

Boeterente en andere kosten

Bij het oversluiten van een lening komen ook kosten kijken. Wanneer je voordat de rentevaste periode van je huidige lening afloopt gaat oversluiten kan het zijn dat je nog een stukje boeterente moet betalen. De geldverstrekker kijkt naar de resterende looptijd en de afgesproken rente en rekent uit of zij een winst of verlies hebben. Het is dus raadzaam te achterhalen wat je huidige verstrekker als boete in rekening brengt als je de hypotheekrente tussendoor wijzigt. Verder zijn er nog oversluitkosten wanneer je oversluit naar een andere verstrekker zoals notariskosten en kosten van advies en bemiddeling.

Als deze kosten terugverdient kunnen worden met de verlaagde (netto) maandlasten is oversluiten zeer aantrekkelijk. Onze adviseurs staan voor jou klaar om te bepalen of het aantrekkelijk is in jouw situatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Terug naar boven

Kan dit ook zonder boete? Of kan ik de boete meefinancieren?

Oversluiten kan ook zonder een boete te betalen. Wanneer de rentevaste periode eindigt bijvoorbeeld, of wanneer je gaat oversluiten bij je huidige bank. Dan wordt er meestal geen boete berekend.

De boete meefinancieren met de nieuwe hypotheek behoort ook tot de mogelijkheden. Dan profiteer je direct van lage maandlasten en heb je ook het voordeel van het besparen op de lange termijn.

Lees ook: Wanneer kan je oversluiten zonder boete?

Nieuwe regels bij oversluiten

Steeds meer geldverstrekkers willen maximaal 50% van de woningwaarde bij nieuwe hypotheken in hun boeken aflossingsvrij hebben. De rest van de lening wordt dan een annuïtair of lineair deel. Ook het moment waarop de hypotheek is afgesloten (voor of na 1 januari 2013) is hierbij een bepalende factor van de mogelijkheden. Alles hangt natuurlijk samen met jouw persoonlijke situatie en de hypotheekhistorie. Neem daarom contact met ons op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Terug naar boven

Berekenen

Maak een snelle berekening wat jij kunt besparen met oversluiten.

Terug naar boven

A&H Finance

Oversluiten met een NHG hypotheek?

Is je huidige hypotheek afgesloten met de NHG garantie? Ook dan kun je je lening oversluiten, en de NHG garantie behouden. Ook is het mogelijk om de nieuwe lening met de NHG garantie af te sluiten als je deze nog niet had. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast. Zo mag de maximale hypotheek €325.000 zijn, en mag dit niet meer dan 100% van de woningwaarde bedragen. Met energiezuinige woningen kan de hypotheek oplopen tot 106% van de woningwaarde.

Terug naar boven

Oversluiten bij de eigen verstrekker

Een hypothecaire lening oversluiten bij je huidige geldverstrekker is vaak goedkoop omdat je dan niet (opnieuw) betaalt voor kosten zoals taxatie en notaris kosten. Het hangt wel af van je persoonlijke situatie en bij welke verstrekker je de huidige hypotheek hebt.

Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Zijn oversluitkosten aftrekbaar?

Jazeker!

Dat klinkt als muziek in de oren, maar het kan alleen als het gaat om de oude hypotheek van jouw eigen woning. Je mag zelfs de oversluitkosten aftrekken bij de Belastingdienst, als je de hypotheek verhoogt. De rente mag je dan alleen niet aftrekken.

Terug naar boven

We adviseren je graag

Bel 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.

De volgende oversluitkosten zijn aftrekbaar:

  • Taxatiekosten
  • notariskosten
  • kosten voor hypotheekadvies bij A&H Finance
  • hypotheekaktekosten
  • kosten voor de aanvraag van Nationaal Hypotheek Garantie
  • boeterente (je lost namelijk eerder de schuld af dan afgesproken)

Veelgestelde vragen over oversluiten

[ultimate-faqs include_category=’oversluiten’]

Relevante artikelen

Hypotheekadvies nieuwbouwwoning

Het is weer tijd om de belastingaangifte 2022 in te vullen! Maar wist je dat voor woningbezitters en mensen die een hypotheek willen afsluiten de belastingaangifte een belangrijke rol kan spelen? We leggen graag uit waarom. Waarom aangifte doen belangrijk is Van woningbezitters zal de Belastingdienst meer gegevens opvragen. Het gaat hierbij om informatie over de […]

A&H Finance voor het beste hypotheekadvies

  Het komt regelmatig voor dat woningkopers bij het aankopen van hun volgende woning de oude woning aanhouden voor verhuur. Maar mag dat ook zomaar? In de algemene voorwaarden van standaard hypotheken staat vrijwel altijd beschreven dat er sprake is van zelfbewoningsplicht. Zonder toestemming van de bank kan de hypotheek daarom worden opgeëist. We merken […]

Besparing op rente en risico-opslag

Uit onderzoek van Independer blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse huiseigenaren, na het afsluiten van hun hypotheek, nooit meer heeft gekeken of besparing hierop mogelijk is. Het oversluiten van je bestaande hypotheek kan namelijk gunstig voor je uitvallen nu de rente historisch laag staat in vergelijking tot jaren geleden. 22% van de hypotheekbezitters […]