Hypotheek oversluiten. Waar je op moet letten.

Wat is het beste moment om de hypotheek over te sluiten? Tenslotte, pas als je de rente opnieuw vastzet weet je zeker wat je de komende jaren gaat betalen. Als onafhankelijk intermediair kijken wij naar de rente -en voorwaarden verschillen tussen de geldverstrekkers in Nederland en die kunnen heel groot zijn.

Met name als de renteperiode bijna afloopt, dan pakt oversluiten naar een andere geldverstrekker soms heel gunstig uit, zeker gezien de huidige hypotheekrentes historisch laag zijn, maar ook gezien het ontmoedigingsbeleid van de overheid op aflossingsvrije hypotheken en de daling van de renteaftrek. Wil je profiteren en lagere maandlasten dan is het goed om te kijken of er sprake is van een eventuele boeterente. Onze adviseurs rekenen dan uit wat het oplevert om over te sluiten zodat je voor de toekomst weer zeker bent van nieuwe lagere maandlasten.

oversluiten

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek

Zo’n 55% van de hypotheken die in Nederland bestaan uit aflossingsvrije– en beleggingshypotheken. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Heb je een aflossingsvrije hypotheek dan is het enige wat je betaalt: rente. Daarom kan oversluiten naar een lagere rente zeer aantrekkelijk zijn, omdat de hypotheekrentes nu erg laag zijn.

Bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek kijken onze hypotheekadviseurs samen met jou of het verstandig is om ook een deel af te losssen. Uiteindelijk kan de lagere rente betekenen dat je tegen dezelfde maandlast die je al gewoon aan het betalen bent nu ook kan gaan aflossen. Dit kan voordelig uitpakken en de risico’s van een dergelijke lening worden minder. Hierdoor betaal je na de looptijd ook nog hypotheekrente over het deel van de lening dat nog niet afgelost is. Verder belangrijk om te benoemen dat de juridische en economische looptijd van de hypotheek na de oversluiting weer 30 jaar is. Zo garandeer je de nieuwe constructie voor de toekomst.

Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek is dus aantrekkelijk en een stukje aflossen kan aan te raden zijn, maar dat is voor iedereen anders en afhankelijk van leeftijd of je alleen bent of samen etc. In ons hypotheekadvies zetten we de voor -en nadelen op een rij.

boeterente

Boeterente en andere kosten

Bij het oversluiten van een lening komen ook kosten kijken. Wanneer je voordat de rentevaste periode van je huidige lening afloopt gaat oversluiten kan het zijn dat je nog een stukje boeterente moet betalen. De geldverstrekker kijkt naar de resterende looptijd en de afgesproken rente en rekent uit of zij een winst of verlies hebben. Het is dus raadzaam te achterhalen wat je huidige verstrekker als boete in rekening brengt als je de hypotheekrente tussendoor wijzigt. Verder zijn er nog oversluitkosten wanneer je oversluit naar een andere verstrekker zoals notariskosten en kosten van advies en bemiddeling.

Als deze kosten terugverdient kunnen worden met de verlaagde (netto) maandlasten is oversluiten zeer aantrekkelijk. Onze adviseurs staan voor jou klaar om te bepalen of het aantrekkelijk is in jouw situatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Kan dit ook zonder boete? Of kan ik de boete meefinancieren?

Oversluiten kan ook zonder een boete te betalen. Wanneer de rentevaste periode eindigt bijvoorbeeld, of wanneer je gaat oversluiten bij je huidige bank. Dan wordt er meestal geen boete berekend.

De boete meefinancieren met de nieuwe hypotheek behoort ook tot de mogelijkheden. Dan profiteer je direct van lage maandlasten en heb je ook het voordeel van het besparen op de lange termijn.

oversluiten hypotheek

Nieuwe regels met oversluiten

Steeds meer geldverstrekkers willen maximaal 50% van woningwaarde bij nieuwe hypotheken in hun boeken aflossingsvrij hebben. De rest van de lening wordt dan een annuïtair of lineair deel. Ook het moment waarop de hypotheek is afgesloten (voor of na 1 januari 2013) is hierbij een bepalende factor van de mogelijkheden. Alles hangt natuurlijk samen met jouw persoonlijke situatie en de hypotheekhistorie. Neem daarom contact met ons op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Berekenen

Maak een snelle berekening wat jij kunt besparen met oversluiten.

Oversluiten met een NHG hypotheek?

Is je huidige hypotheek afgesloten met de NHG garantie? Ook dan kun je je lening oversluiten, en de NHG garantie behouden. Ook is het mogelijk om de nieuwe lening met de NHG garantie af te sluiten als je deze nog niet had. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast. Zo mag de maximale hypotheek €265.000 zijn, en mag dit niet meer dan 100% van de woningwaarde bedragen. Met energiezuinige woningen kan de hypotheek oplopen tot 106% van de woningwaarde.

Oversluiten bij de eigen verstrekker

Een hypothecaire lening oversluiten bij je huidige geldverstrekker is vaak goedkoop omdat je dan niet (opnieuw) betaalt voor kosten zoals taxatie en notaris kosten. Het hangt wel af van je persoonlijke situatie en bij welke verstrekker je de huidige hypotheek hebt. Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Zijn oversluitkosten aftrekbaar?

Jazeker! Dat klinkt als muziek in de oren, maar het kan alleen als het gaat om de oude hypotheek van jouw eigen woning. Je mag zelfs de oversluitkosten aftrekken bij de Belastingdienst, als je de hypotheek verhoogt. De rente mag je dan alleen niet aftrekken.

De volgende oversluitkosten zijn aftrekbaar:

  • Taxatiekosten;
  • notariskosten;
  • kosten voor hypotheekadvies bij A&H Finance;
  • hypotheekaktekosten;
  • kosten voor de aanvraag van Nationaal Hypotheek Garantie;
  • boeterente (je lost namelijk eerder de schuld af dan afgesproken).

Relevante artikelen

Stel maakt financiële beslissingen

Wanneer het einde van de rentevaste periode nadert krijg je een nieuw renteaanbod van je huidige geldverstrekker. Dit is wettelijk vastgesteld en je krijgt drie maanden van tevoren bericht. Je kan natuurlijk ingaan op het voorstel van je bank, maar even verder kijken naar een andere geldverstrekker kan veel voordeel opleveren. Waar je op moet […]

Maximale hypotheek berekenen

Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten voor een lange tijd, kan het zo zijn dat de marktomstandigheden inmiddels zijn veranderd. De huidige hypotheekrentes zijn historisch laag. Wat kan dit betekenen voor jouw lening en is een hypotheek oversluiten dan echt voordelig? En hoe zit het met eventuele kosten zoals een boeterente? Deze vragen en meer […]