Oversluiten zonder boete

Iedere hypotheekbezitter op zoek naar een andere vorm of rente heeft er wel van gehoord: de oversluitboete. Een boete die je hypotheekverstrekker oplegt als je tussentijds je hypotheek wil veranderen (oversluiten). 

Voordat je iets aan je hypotheek wil veranderen zul je eerst moeten weten wat de hoogte van de boete wordt. De bank kan je een pro forma aflosnota sturen. In deze berekening lees je hoeveel rente de bank misloopt door de wijziging en hoe de bank die vergoed wil zien. Er zijn drie gevallen waarbij je kan oversluiten zonder boete te betalen:

  1. Afloop van de rentevastperiode
  2. Verhuizing
  3. Oversluiten naar hogere rente

Afloop van de rentevastperiode

In je huidige hypotheek staat de rente voor een bepaalde termijn vast: de rentevaste periode. Drie maanden voordat deze termijn afloopt zal de bank je een voorstel doen voor een nieuwe periode met een nieuwe rente. Dit moment kun je ook gebruiken om zonder boete over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

Het is altijd verstandig het nieuwe rentevoorstel te bespreken met een hypotheekadviseur. Je hebt inmiddels al wat jaren afgelost op je schuld en mogelijk is je huis in waarde gestegen.

Dit heeft gevolgen voor de verhouding tussen je schuld en de marktwaarde van je huis. Hoe lager de schuld/marktwaarde-verhouding hoe gunstiger de hypotheekrente kan uitvallen bij een andere bank.

Paul die hypotheekadvies geeft

We adviseren je graag

Bel op 020-4651951 of vul het contactformulier in.

Verhuizing

Wanneer je verhuist en je daardoor naar een andere hypotheek en bank overstapt zal je huidige bank geen oversluitboete in rekening brengen. Bij verkoop van je huis mag de hypotheek boetevrij worden afgelost. Heb je plannen om ooit nog een andere woning te kopen en zijn er lagere hypotheekrentes op de markt: schakel dan een hypotheekadviseur in. Die kan je voorrekenen wat jouw nieuwe mogelijkheden bij een andere woning zijn. Misschien is dat huis van je dromen wel sneller binnen handbereik dan je denkt!

Oversluiten naar hogere rente

In de meeste gevallen zal je willen oversluiten omdat je bij een andere bank een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Je huidige bank loopt inkomsten mis als je oversluit. In het geval dat je bij dezelfde bank oversluit naar een hogere hypotheekrente gaat de bank juist meer aan je verdienen en daarom zal er ook geen boete volgen.

Oversluiten naar een hogere rente klinkt in eerste instantie onlogisch, maar dat hoeft het niet te zijn. Wanneer je verwacht dat de hypotheekrente voor een langere periode gaat stijgen, kan je door tijdig over te sluiten jouw hypotheekrente voor een nieuwe rentevaste periode vastzetten. Zolang de hypotheekrente blijft stijgen op de geldmarkt, staat jouw relatief lage rente toch voor meerdere jaren vast.

We adviseren je graag

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.