Overwaarde op jouw woning

De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen dus grote kans dat jij overwaarde hebt op jouw woning. Deze kun je verzilveren in de vorm van een (extra) hypotheek.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is bedrag dat overblijft als jouw woning wordt verkocht en de hypotheek hierbij wordt afgelost. Het gaat om het verschil tussen de waarde van de woning en de openstaande hypotheekschuld. Mocht het gaan om een hypotheekvrije woning, dan is de waarde van de woning gelijk aan de overwaarde.

Verbouw jen verduurzaam je huis met behulp van je hypotheek
Maatwerk

Overwaarde opnemen

Jouw overwaarde is op vele verschillende manieren te gebruiken. Vaak wordt de overwaarde gebruikt voor een verbouwing of verbetering van de woning. Maar ook consumptieve doeleinden, zoals de aankoop van een auto, aanvulling op het pensioen of een schenking behoort tot de opties.

Volgende woning

Overwaarde bij aankoop woning

Heb jij plannen voor het aankopen van jouw volgende woning? De Belastingdienst eist dat jij jouw overwaarde opnieuw in te leggen om recht te houden op hypotheekrenteaftrek. Het is daarom van belang rekening te houden met de fiscale regels van de bijleenregeling.

Overwaarde berekenen

Voor de bepaling heb je de huidige marktwaarde van de woning nodig en daar trek je de hypotheekschuld vanaf. De marktwaarde van de woning kan bepaald worden met een officieel taxatierapport, maar een WOZ-waarde is soms ook al genoeg. De verkoopprijs van vergelijkbare woningen in jouw buurt geven natuurlijk al een goed idee van de marktwaarde.
De adviseurs van A&H Finance helpen jou graag te bepalen wat voor soort waardebepaling nodig is in jouw situatie.

Verhuizen naar een nieuwe woning