Bijleenregeling en verhuizen naar een nieuwe koopwoning

Bijleenregeling

Overwaarde op je huis is niet zomaar een geldbedrag dat vrij komt op het moment dat jij jouw huis verkoopt. Omdat de overheid in 2004 de regels voor de hypotheekrenteaftrek heeft aangescherpt zijn er een aantal beperkingen opgelegd aan de overwaarde.

Een aantal regels hierover komen samen in de bijleenregeling. Deze regels hebben veel invloed op de manier waarop jij het slimste om kunt gaan met overwaarde.

Of de bijleenregeling voor jou van toepassing is kan je ook zien op de rekenhulp van de belastingdienst.

Wat is de bijleenregeling

De bijleenregeling heet zo, omdat het bepaalt hoeveel je mag lenen voor een nieuwe woning zonder dat de renteaftrek van je hypotheek in het geding komt. Met de huidige waardestijgingen van woningen is het zeer waarschijnlijk dat als je een andere woning koopt en de oude woning verkoopt je te maken krijgt met de bijleenregeling.

De Belastingdienst geeft je alleen renteaftrek als je de overwaarde van je oude woning investeert in een nieuwe woning. Doe je dat niet? Dan zal het bedrag aan overwaarde niet aftrekbaar zijn in je nieuwe hypotheek.

Onze financieel adviseurs leggen tijdens het adviesgesprek uit wat dit betekent in jouw situatie.

Bas die hypotheekadvies geeft

De overwaarde benutten

Wanneer gaan de regels van de bijleenregeling tellen?

Bij een grote verbouwing van je nieuwe woning

Als er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten voor de verbouwing, kun je samen met jouw adviseur bepalen of je zelf een deel van de verbouwingskosten betaalt. Dit bedrag wordt dan in mindering gebracht op de overwaarde en volgens de bijleenregeling behoud je dan een groter bedrag van je hypotheek renteaftrek. Heb je geen eigen middelen? Dan kan de verbouwing vanuit de nieuwe hypotheek gefinancierd worden.

Bij verhuizen naar een goedkopere of duurdere woning

Zeker als je plannen hebt om een goedkopere woning te kopen dan je huidige woning is het belangrijk om je goed te laten informeren over de gevolgen van de bijleenregeling.

Een rekenvoorbeeld:
Verhuizen naar een goedkopere woning

Je huidige woning heeft een marktwaarde van €700.000, maar je hypotheek op deze woning is € 300.000. Voor de verkoop van het huis wordt €7.000 aan kosten gemaakt (deze kosten mogen ook van de verkoopprijs worden afgetrokken). Uiteindelijk is er sprake van € 393.000 aan overwaarde.

Wil je een appartement van € 300.000 kopen, dan is de rente niet aftrekbaar als je de woning volledig wil financieren. Daarnaast blijft het resterende bedrag van € 93.000 door de fiscus drie jaar lang als eigenwoningreserve aangemerkt.

Als je binnen die drie jaar dus de woning gaat verbouwen of een nieuwe woning wil kopen, telt dit bedrag nog mee in de bijleenregeling.

Een rekenvoorbeeld:
Verhuizen naar een duurdere woning

Je woning heeft een marktwaarde van € 300.000 en je hypotheek is € 150.000. De verkoopkosten zijn € 7.000 dus je woning levert een overwaarde op van € 143.000. Volgens de bijleenregeling moet dit bedrag volledig in de nieuwe woning worden geïnvesteerd. Je nieuwe woning kost € 500.000 (dit is de koopprijs van de woning inclusief de overdrachtsbelasting (bij een bestaande woning), eventueel meerwerk en de financieringskosten). De nieuwe hypotheek is nog maar voor een deel aftrekbaar als je niet alles inbrengt. Namelijk het  verschil tussen de koopprijs en overwaarde (€ 500.000 – € 143.000 = € 357.000).

Dat je geen aftrek hebt over de volledige hypotheek van je nieuwe woning is voor een geldverstrekker een belangrijk gegeven.

Eigenwoningreserve

Overwaarde die ontstaat bij verkoop van je huidige woning wordt door de Belastingdienst eigenwoningreserve genoemd. Kosten die je maakt voor de verkoop van je woning mag je hier nog van aftrekken. Via de eigenwoningreserve bepaalt de Belastingdienst hoeveel hypotheekrenteaftrek je nog kunt krijgen voor je nieuwe woning.

Kun je overwaarde niet in de nieuwe woning investeren?

Overwaarde opnemen en gebruiken voor andere uitgaven dan de woning met hypotheek is meestal toegestaan. Misschien droom je van een wereldreis of wil je met het geld een stukje pensioenvoorziening treffen. De regels van de bijleenregeling dwingen je tot niets. Behalve misschien dat je met een financieel adviseur de voor- en nadelen in jouw situatie helder krijgt en je goed geïnformeerd een besluit neemt. A&H Finance helpt je graag aan een zo goed mogelijk advies voor jouw situatie, neem contact met ons op voor een afspraak.

We adviseren je graag

Heb jij nog vragen met betrekking tot de bijleenregeling? Of kan jij wel een financieel adviseur gebruiken? Wij adviseren je graag! Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.

English