Kinderen helpen bij aankoop huis

De woningmarkt is krap, de huizenprijzen hoog. Het is voor jonge starters niet makkelijk om een eerste huis te kopen. Als ouder wil je wellicht helpen om de kinderen een vliegende start te geven bij de jacht op een eerste huis.

Geen vermogen, wel overwaarde

Niet iedereen heeft zomaar een groot vermogen bij de hand om te schenken of lenen aan kinderen. Maar soms woon je er wel in. Wanneer je al langer in een koophuis woont is de schuld op de woning afgenomen en de waarde van de woning is flink toegenomen. Het verschil in de marktwaarde van het huis en de resterende hypotheekschuld heet overwaarde. Met overwaarde kun je geld vrijspelen om vervolgens je kinderen te helpen bij het kopen van een huis.

Hoeveel kun je bieden op het huis van je dromen

Weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn?

Bel ons op: 020 465 19 51 of vul het contactformulier in.

Welkom bij A&H Finance

Overwaarde opnemen

Overwaarde kun je opnemen door de bestaande hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek op de woning te nemen. De bank zal voor deze opties altijd het inkomen van de aanvrager toetsen.

Het geld dat na verhoging of bij een tweede hypotheek vrij komt kan weer worden ingezet zoals hierboven beschreven bij schenken of lenen. Het is zelfs denkbaar dat je een woning koopt die je verhuurt aan je kind maar laat je hierin goed adviseren, want bij de aankoop van een eerste woning is er soms geen overdrachtsbelasting en in andere gevallen 8%. Dit hele proces van hypotheek verhogen of een tweede hypotheek aanvragen plus de opzet van een familiebank wordt begeleid en verzorgd door onze adviseurs. Bel gerust met één van hen op 020-4651951 of vul even het contactformulier in.

Persoonlijke begeleiding

Je hebt al een koopwoning, waarschijnlijk met een lopende hypotheek. Jouw droom? Verhuizen naar een grotere woning? Of naar het platte land voor extra ruimte? Is er familie-uitbreiding? Of ben je juist op zoek naar een energievriendelijke woning?

Als je aan het oriënteren bent op je volgende woning, dan start het allemaal met het bepalen van je budget. Onze dienstverlening bestaat uit alle aspecten gerelateerd aan het kopen van een woning. Denk hierbij aan het aanvragen van de hypotheek, het onderzoeken of je de huidige rente kunt meeverhuizen naar je nieuwe hypotheek, maar ook levens- en schadeverzekeringen. Prijsafspraken zijn gemaakt met taxateurs, bouwkundig inspecteurs en notarissen.
Door goed geïnformeerd de woningmarkt op te gaan, heb je meer kans van slagen in het vinden van een woning.

Verbouw jen verduurzaam je huis met behulp van je hypotheek

Welke mogelijkheden zijn er?

Schenken

Over een schenking moet al snel belasting betaald worden. De vrijstelling voor normale  schenkingen ouder aan kind ligt op € 6.035 per kalenderjaar (in 2023). Dan is er nog de schenking die je als ouder eenmalig aan een kind kan doen: € 28.947. Ook deze schenking is belastingvrij en de ontvanger kan zelf bepalen wat er daarna met het geld gebeurt.

De Jubelton
De vrijstelling van de schenkbelasting voor de aankoop of verbouwing van een huis blijft nog tenminste tot 2024 bestaan. Tot 2022 kon je het bedrag van € 106.671 nog belastingvrij schenken en daarmee iemand helpen bij de aanschaf van een woning.

Per 2023 is de vrijstelling verlaagd naar de €28.947.

Familiebank

Een andere optie om kinderen te helpen bij het verkrijgen van een koopwoning is de familiebankconstructie. Kinderen nemen in deze constructie een hypotheek bij de ouders. Er moet hypotheekrente worden betaald en de hypotheek moet ook officieel worden aangemeld bij de Belastingdienst. De familiehypotheek hoeft niet bij een notaris vastgelegd te worden.

Een gewone bank stelt een maximaal hypotheekbedrag vast op basis van het inkomen van de koper en de te kopen woning. Bij een familiebankconstructie kunnen ouder en kind zelf beslissen over de hoogte en rente van de lening. Laat je wel goed informeren hoe de familiebank ingezet kan worden bij de aanvraag van een hypotheek.

Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over, neem contact met ons op of bel op 020-4651951.

Familiebank win-win

Met de familiebank krijg je als ouders over het beschikbaar gestelde vermogen een gunstige rente van het kind. Dat is niet ten nadele van het kind. Als kind mag je de rente die je voor deze hypotheek betaalt aftrekken bij de belasting, de fiscus betaalt dus een stukje mee aan de lening. Daarnaast kan je als ouder besluiten dat de ontvangen rente weer jaarlijks teruggeschonken wordt (tot een maximum van € 6604, de normale jaarlijkse schenkingsvrijstelling).

Combinatie met gewone hypotheek

Een familiebank betekent niet dat je meer geld kan lenen. Heb je naast de familiebank hypotheek nog een hypotheek nodig, dan kun je die aanvragen bij een gewone bank. Die bepaalt op basis van jouw inkomen en de te kopen woning het maximale hypotheekbedrag. Van dat bedrag moet de familielening dan worden afgetrokken, omdat het evengoed een lening is. Het resterende bedrag kan dan bij de bank geleend worden.