Alleen of samen een eerste huis financieren

Of je nu als single een huis wil kopen of als partners, de principes van het verkrijgen van een hypotheek verschillen niet. Een hypotheek is voornamelijk gebaseerd op het inkomen van de aanvrager of aanvragers. Hoe meer inkomen, hoe hoger het maximale hypotheekbedrag. Door een lening of schenking kun je meer geld in een huis investeren. Door je bestaande schulden af te lossen of te verminderen kan je meer hypotheek krijgen bij de bank.

Snel naar: schenking of lening | tips voor een hoger hypotheekbedrag | voor singles | voor koppels

Hoeveel kan ik lenen?

Naast het inkomen bepaalt de waarde van de te kopen woning ook hoeveel je kunt lenen. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. De woningwaarde wordt vastgesteld in een taxatierapport. Heb je plannen voor energiebesparende aanpassingen aan het huis dan mag je onder voorwaarden tot 106% van de waarde van het huis financieren.

Krijg je een schenking of lening?

Schenking

Misschien willen bijvoorbeeld je ouders een schenking doen voor de aankoop van jouw huis. Deze schenking kan dan meegenomen worden in het hypotheekadvies. Het maakt de aankoop van een huis dat duurder is dan je maximale hypotheekbedrag mogelijk. De schenking is onder voorwaarden belastingvrij voor schenker en ontvanger.

Lening

Geld lenen van familie is ook een optie tot (extra) financiering voor de aankoop van een huis. De lening moet gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een huis. Er moet ook rente over de lening betaald worden. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan dan is de betaalde rente fiscaal aftrekbaar. Vaak staat er tegenover de lening een schenking.

Tips voor een hoger hypotheekbedrag

Starterslening

Sommige gemeenten kennen een starterslening. Een starterslening is alleen mogelijk voor de aankoop van je eerste huis. Het is een lening voor het deel dat je tekort komt op je maximale hypotheekbedrag. Wil je je eerste huis kopen voor een bedrag €160.000, maar is je maximale hypotheek €150.000? Dan kun je een starterslening bij je gemeente aanvragen van € 10.000. Over deze lening betaal je de eerste drie jaar geen rente. Het hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan de NHG-grens van € 325.000. Controleer allereerst of jouw gemeente de optie van een starterslening heeft.

Schulden aflossen

Bestaande schulden zijn net zo belangrijk voor een hypotheek als inkomen. Ze hebben een negatieve invloed op de hoogte van je maximale hypotheekbedrag. Het kan soms gunstiger zijn om indien mogelijk eerst een schuld af te lossen alvorens een hypotheek af te sluiten. Onze adviseurs helpen je om je financiële situatie optimaal te structureren. Op de website van stichting BKR kun je jouw geregistreerde schulden inzien.

Hypotheek voor een single

Waar we bij het adviseren voor koppels veel zaken twee keer moeten uitvoeren, hoeft dat voor jou niet. Dit verschil zie je terug in onze gereduceerde advieskosten voor singles.

Ilse die hypotheekadvies geeft

Waar moeten koppels rekening mee houden?

Hypotheek op één of twee inkomens?

Een hypotheek is gebaseerd op het inkomen van een of meer aanvragers. Tweeverdieners kunnen kiezen of de hypotheekaanvraag gebaseerd moet zijn op één inkomen of twee. Het spreekt voor zich dat je met twee inkomens op een hoger maximaal hypotheekbedrag uitkomt. Met beide inkomens moet je rente en aflossing nu en in de toekomst kunnen betalen. Mocht een van jullie misschien in de toekomst minder willen gaan werken dan is het belangrijk om dit in het financiële advies mee te laten wegen.

Getrouwd, partnerschap of samenlevingscontract

Hoewel je voor een hypotheek geen samenlevingsvorm hoeft vast te leggen is het toch goed om hierover advies in te winnen. Een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract bieden elk op hun eigen manier zekerheden. Met name bij grote levensgebeurtenissen zoals bijvoorbeeld overlijden of scheiden wil je dat alles goed geregeld is.

Heeft een partner al een woning gehad?

Misschien kopen jullie samen een eerste woning, maar heb jij of je partner al eerder een huis gekocht. Dat betekent dat een van jullie al een eigenwoning verleden heeft. Dat verleden heeft ook invloed op de andere partner. Dit vraagt om extra aandacht bij de belastingaangifte om geen hypotheekrenteaftrek mis te lopen. Onze adviseurs bespreken dit met jou en bieden oplossingen.

We adviseren je graag

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.

English