Alleen of samen eerste huis financieren

Of je nu als single een huis wil kopen of als partners, de principes van het verkrijgen van een hypotheek verschillen niet. Een hypotheek is voornamelijk gebaseerd op het inkomen van de aanvrager of aanvragers. Hoe meer inkomen, hoe hoger het maximale hypotheekbedrag. Door een lening of schenking kun je meer geld in een huis investeren. Door je bestaande schulden af te lossen of te verminderen kan je meer hypotheek krijgen bij de bank.

Hoeveel kan ik lenen?

Naast het inkomen bepaalt de waarde van de te kopen woning ook hoeveel je kunt lenen. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. De woningwaarde wordt vastgesteld in een taxatierapport. Heb je plannen voor energiebesparende aanpassingen aan het huis dan mag je onder voorwaarden tot 106% van de waarde van het huis financieren.

Welkom bij A&H Finance

Een woning kopen met een kort voorbehoud of zonder voorbehoud? Bij ons kan het! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Bel ons op: 020 465 19 51 of vul het contactformulier in.

Hoeveel kun je bieden op het huis van je dromen

Tips voor een hoger hypotheekbedrag

Starterslening

Sommige gemeenten kennen een starterslening. Een starterslening is alleen mogelijk voor de aankoop van je eerste huis. Het is een lening voor het deel dat je tekort komt op je maximale hypotheekbedrag. Wil je je eerste huis kopen voor een bedrag €160.000, maar is je maximale hypotheek €150.000? Dan kun je een starterslening bij je gemeente aanvragen van € 10.000. Over deze lening betaal je de eerste drie jaar geen rente. Het hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan de NHG-grens van € 325.000. Controleer allereerst of jouw gemeente de optie van een starterslening heeft.

Schulden aflossen

Bestaande schulden zijn net zo belangrijk voor een hypotheek als inkomen. Ze hebben een negatieve invloed op de hoogte van je maximale hypotheekbedrag. Het kan soms gunstiger zijn om indien mogelijk eerst een schuld af te lossen alvorens een hypotheek af te sluiten. Onze adviseurs helpen je om je financiële situatie optimaal te structureren. Op de website van stichting BKR kun je jouw geregistreerde schulden inzien.

Waar moeten koppels rekening mee houden?

Hypotheek op één of twee inkomens?

Een hypotheek is gebaseerd op het inkomen van een of meer aanvragers. Tweeverdieners kunnen kiezen of de hypotheekaanvraag gebaseerd moet zijn op één inkomen of twee. Met beide inkomens moet je rente en aflossing nu en in de toekomst kunnen betalen. Mocht een van jullie misschien in de toekomst minder willen gaan werken dan is het belangrijk om dit in het financiële advies mee te laten wegen.

Getrouwd, partnerschap of samenlevingscontract

Hoewel je voor een hypotheek geen samenlevingsvorm hoeft vast te leggen is het toch goed om hierover advies in te winnen. Een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract bieden elk op hun eigen manier zekerheden. Met name bij grote levensgebeurtenissen zoals bijvoorbeeld overlijden of scheiden wil je dat alles goed geregeld is.

Overbruggingskrediet en overwaarde

Misschien kopen jullie samen een eerste woning, maar heb jij of je partner al eerder een huis gekocht. Dat betekent dat een van jullie al een eigenwoningverleden heeft. Dit heeft ook invloed op jouw partner en vraagt om extra aandacht bij de belastingaangifte, om geen hypotheekrenteaftrek mis te lopen. Onze adviseurs bespreken dit met jou en bieden oplossingen.

Krijg je een schenking of lening?

Schenking

Misschien willen bijvoorbeeld je ouders een schenking doen voor de aankoop van jouw huis. Deze schenking kan dan meegenomen worden in het hypotheekadvies. Het maakt de aankoop van een huis dat duurder is dan je maximale hypotheekbedrag mogelijk. De schenking is onder voorwaarden belastingvrij voor schenker en ontvanger.

Lening

Geld lenen van familie is ook een optie tot (extra) financiering voor de aankoop van een huis. De lening moet gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een huis. Er moet ook rente over de lening betaald worden. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan dan is de betaalde rente fiscaal aftrekbaar. Vaak staat er tegenover de lening een schenking.

Hypotheekadvies op maat: de sleutel tot jouw eigen huis