Een huis kopen of huren

Wat is jouw volgende stap?

Ga ik huren of kopen? Misschien kunnen we met onderstaande vergelijking de keuze voor jou vergemakkelijken. Valt de keuze op kopen? Dan helpen wij je heel graag verder met onze kennis en uitgebreide netwerk van specialisten bij de aankoop van jouw eigen woning.

Verhuizen naar een nieuwe woning

Koopwoning

De aankoop van je eerste huis is een grote mijlpaal in het leven. Met de juiste voorwaarden en hypotheek is het een begin van een goede investering in de je toekomst. Daarnaast ben je voor een lange periode verzekerd van stabiele maandlasten.

  • Vermogen opbouwen

    Met het bezit van je eerste huis begin je aan de opbouw van een kapitaal over langere tijd. Is het huis in eerste instantie vaak volledig onderpand voor je schuld, maand voor maand wordt het steen voor steen je eigendom. Het feit dat je na jaren een deel van je schuld afgelost hebt en je huidige woning misschien in waarde is toegenomen, schept weer nieuwe kansen voor een andere woning in de toekomst.

  • Onderhoud en verbouwingen voor eigen rekening

    Omdat jij de eigenaar van de woning bent kun je deze ook geheel naar eigen inzicht aanpassen. Een muur doorbreken, een nieuwe keuken of badkamer, het kan allemaal in je eigen bezit. Een eigen woning betekent wel dat het onderhoud van het huis voor eigen rekening is. Het is belangrijk dat je een plan maakt om het huis over langere tijd in goede conditie te houden. Onze adviseurs kunnen je helpen bij het maken van zo’n plan of bij het aanvragen van een bouwtechnische keuring.

    Koop je een appartement, een deel van een groter gebouw, dan betaal je via een vereniging van eigenaren maandelijks een bijdrage aan het gezamenlijke grote onderhoud van het pand, het kleine onderhoud binnenshuis is voor eigen rekening.

  • Onroerendzaakbelasting (OZB)

    Een eigen woning betekent ook dat de gemeente waarin je woont op basis van de waarde van je woning (WOZ-waarde) een belasting oplegt: de onroerendzaakbelasting (OZB). Hoe hoger de WOZ van je huis, hoe meer gemeentebelasting je betaalt.

Huurwoning

Huur je een huis dan heb je meer vrijheid om op korte termijn verandering te brengen in die situatie. Met meestal een maand opzegtermijn kan je eenvoudig van de ene huurwoning naar een andere en geeft daarom veel bewegingsvrijheid.

  • Onroerendzaakbelasting (OZB)

    Als huurder betaal je geen onroerendzaakbelasting. Dit komt voor rekening van de eigenaar van de verhuurde woning.

  • Geen onderhoudskosten

    Het onderhoud voor een huurwoning is in Nederland de primaire verantwoordelijkheid van de verhuurder. Zelf mag je geen grote wijzigingen in de woning aanbrengen. Dat scheelt je enerzijds onderhoudskosten, anderzijds zul je moeten wachten op onderhoud of reparaties totdat de verhuurder in actie komt. Plaats je bijvoorbeeld een muurtje in de huurwoning dan zal de verhuurder bij je vertrek vaak verlangen dat je de aanpassing weer ongedaan maakt.

  • Stijgende huurkosten

    De huurprijs van zowel sociale als particuliere huur kan jaarlijks verhoogd worden door de verhuurder. Verhoging van sociale huur is gebonden aan een wettelijk maximum. De verhoging van particuliere huur niet en wordt meestal vastgesteld op basis van afspraken in het contract met de verhuurder.

  • Onroerendzaakbelasting (OZB)

    Als huurder betaal je geen onroerendzaakbelasting. Dit komt voor rekening van de eigenaar van de verhuurde woning.