Als starter kun je meer hypotheek krijgen in 2021

Met ingang van het nieuwe jaar zijn er een aantal veranderingen in regels die het aantrekkelijker kunnen maken om nu een huis te kopen. Zo hoef je in bepaalde situaties geen overdrachtsbelasting te betalen en telt de studieschuld minder zwaar mee. WIl je samen een huis kopen dan is er ook meer mogelijk dan in 2020.

Snel naar: Overdrachtsbelasting | NHG-grens stijgt | Studieschuld minder zwaar meegetoetst | Samenwonen: laagste inkomen telt voor 90% mee

Meer hypotheek voor starters in 2021

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Ben je tussen de 18 en 35 jaar dan betaal je geen overdrachtsbelasting als de koopsom van je toekomstige huis lager is dan €400.000. Ben je ouder dan 35 dan betaal je wel de 2% overdrachtsbelasting over de waarde van de aan te kopen woning.

NHG grens stijgt

Ook in 2021 is de maximale koopprijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gestegen. Het bedrag ligt nu op € 325.000, dat is € 15.000 meer dan vorig jaar. Je kunt dus meer huis kopen met de garanties en zekerheden van NHG. De premie voor NHG bedraagt 0,7% van de gehele hypotheeksom. Daarnaast geldt dat je met energiebesparende voorzieningen zelfs tot € 344.500 lenen.

Studieschuld minder zwaar meegetoetst

Voor de aanvraag van een hypotheek zijn lopende schulden een zwaarwegende factor. Een studieschuld valt daar ook onder. Vanaf 1 januari 2021 weegt de studieschuld minder zwaar in de bepaling van de maximale hypotheek.

Samenwonen: laagste inkomen telt voor 90% mee

Het maximale leenbedrag zal voor veel huishoudens dit jaar iets hoger uitkomen. Zoek je samen met je partner een woning dan mag het laagste inkomen voor 90% meetellen in de berekeningen voor een maximale hypotheek. Voorheen mocht je alleen het hoogste inkomen meenemen in de berekeningen.

We adviseren je graag

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.

English