Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek is een hypotheek die je naast je huidige hypotheek afsluit. Een tweede hypotheek sluit je af om financiële ruimte te scheppen voor een grote verbouwing of verduurzaming van je huis of misschien voor het verwezenlijken van die ene grote droom…

Dé voorwaarde om een tweede hypotheek af te kunnen sluiten is overwaarde op je woning. Is de huidige hypotheekschuld lager dan de getaxeerde waarde van je woning, dan is er sprake van overwaarde.

Welkom bij A&H Finance

Verduurzaam je woning

Waarvoor gebruik ik een tweede hypotheek?

Met een tweede hypotheek ‘verzilver’ je de overwaarde van je woning. Heb je een woning met een waarde van €400.000 en is de hypotheekschuld nog maar €250.000 dan zijn er mogelijkheden om de €150.000 overwaarde uit je woning te halen.

De overwaarde kan dus dromen laten uitkomen. Naast een verbetering of verbouwing van je eigen woning kun je ook denken aan de aankoop van een vakantiehuis op jouw lievelingsbestemming in binnen- of buitenland. Of denk eens aan de aankoop van een huis voor de verhuur. Het is ook goed mogelijk om met overwaarde je maandlasten te verlagen of het bedrag te beleggen op zoek naar een mooi rendement.

Vormen van een tweede hypotheek

Een hypotheek op de woning is vaak hoger dan het openstaande hypotheekbedrag, het je bijvoorbeeld een hypotheek van €400.000,- en al €150.000,- afgelost dan kun je die €150.000,- vaak weer als een nieuwe hypotheek opnemen door middel van een onderhandse akte. De hoogte van de hypothecaire inschrijving vind je terug in de hypotheekakte. Is er meer nodig dan de eerste hypotheek dan neem je dus een tweede hypotheek. Bij een onderhandse opname zijn er geen notariskosten, dus voordat je een tweede hypotheek afsluit, altijd even met onze adviseurs de mogelijkheden doornemen.

Welkom bij A&H Finance

Bereken jouw mogelijkheden

Hoeveel geld je met een tweede hypotheek zou kunnen vrijspelen is met behulp van een onafhankelijk hypotheekadviseur inzichtelijk te maken. Factoren die in de berekening een belangrijke rol spelen zijn: je inkomen, actuele rentepercentages, resterende rentevaste periode en het doel voor de tweede hypotheek.

Kosten voor een tweede hypotheek

Bij het aanvragen van een tweede hypotheek dien je in ieder geval rekening te houden met advieskosten, notariskosten voor een hypotheekakte en de aanvraag van een (desktop)taxatie. Samen kijken we of deze kosten in verhouding staan tot het doel van de extra hypotheek. Op die manier kan je de juiste beslissing maken.

Bij het verhogen van je hypotheek loopt de bank meer financieel risico. Die zal dat risico in veel gevallen vergoed willen zien door middel van een hogere hypotheekrente (renteopslag).

Waar sluit je een tweede hypotheek

Een tweede hypotheek sluit je vaak af bij dezelfde bank of aanbieder als de eerste hypotheek. Weinig hypotheekverstrekkers bieden een losse tweede hypotheek aan, het risico is voor de aanbieders simpelweg te groot. Aanbieders die wel een losse tweede hypotheek aanbieden, vragen voor het risico vaak een hoger rentepercentage.

Belastingaftrek bij een tweede hypotheek

Wil je dat de tweede hypotheek in aanmerking komt voor belastingaftrek? Dan moet de tweede hypotheek gebruikt worden voor je eigen woning en voor 30 jaar tenminste annuïtair of anders lineair worden afgelost.

Kies je een andere besteding voor het geld van de tweede hypotheek dan zijn meer vormen beschikbaar. Zelfs een aflossingsvrije hypotheekvorm is mogelijk. Aftrek van de hypotheekrente is in al deze situaties vaak niet mogelijk. Vraag onze adviseurs om de mogelijkheden op een rij te zetten en het beste resultaat voor jou uit te werken in een advies.