Woning voor verhuur kopen

Wanneer je een flinke hoeveelheid overwaarde op je huis hebt, kun je nadenken over manieren om rendement te halen uit dit bedrag aan overwaarde. Een besteding zou de aankoop van een woning voor verhuur kunnen zijn.

Door een tweede hypotheek op je eigen woning te nemen is het mogelijk om de overwaarde te besteden aan een grote uitgave. Bijvoorbeeld investeren in een tweede woning die je vervolgens verhuurt.

Voordelen van een verhuurwoning

Een tweede woning voor verhuur is een investering voor de lange termijn. De huuropbrengst van de verhuurde woning is fiscaal onbelast. Bovendien een goede kans dat je de woning na jaren met winst verkoopt (maar de markt kan ook omlaag).

Verhuur aan kind of ouders

Deze constructie kan ook een manier zijn om bijvoorbeeld je kinderen van woonruimte te voorzien. Andersom gebeurt ook, kinderen die het huis van de ouders kopen en terug verhuren. Onze adviseurs kunnen je meer vertellen over alle opties en voorwaarden.

Verhuurhypotheek naast de tweede hypotheek

Naast voordelen zijn er ook aandachtspunten waarover je goed advies moet inwinnen. Te beginnen bij de hypotheek zelf. Kom je met de overwaarde van de eigen woning niet aan het bedrag, dan zal je op verhuurwoning een verhuurhypotheek bij moeten sluiten die verhuur toestaat. Een aantal geldverstrekkers hebben een speciale verhuurhypotheek of vastgoedhypotheek. Het feit dat de woning verhuurd gaat worden betekent voor de bank dat er meer risico op de geldlening komt te liggen. Daarom hebben deze verhuurhypotheken vaak hogere rentes die veroorzaakt worden door renteopslag.

Onze adviseurs kennen alle banken en geldverstrekkers waar je voor een verhuurhypotheek terecht kan en leggen de mogelijkheden voor jou uit. Op basis van je eigen inkomen, huidige hypotheek, maar ook de verwachte huurinkomsten zal de bank met een aanbod komen.

Een rekenvoorbeeld van een verhuurhypotheek

Je hebt een woning voor verhuur op het oog van € 200.000. Na een taxatie wordt de waarde in verhuurde staat bepaald op € 150.000. Banken financieren niet het volledige aankoopbedrag en bieden gemiddeld tussen de 70% en 90% financiering aan. Bij 70% zal de bank dus een hypotheek aanbieden van € 105.000. Daardoor moet je de resterende € 95.000 zelf financieren. Dat kan dan bijvoorbeeld weer uit de overwaarde op je eigen woning. Tenslotte moet je ook zelf nog de kosten koper betalen (overdrachtsbelasting en notariskosten). Voor een aankoop verhuurwoning rekent de belastingdienst het hoogste tarief overdrachtsbelasting (8% in 2021).

Alternatief voor je spaargeld

Bezit van een tweede woning wordt gezien als vermogen. De woningwaarde zal dus opgenomen worden als vermogen in box 3 van je aangifte inkomstenbelasting. De hypotheek voor de woning wordt op dit vermogen in mindering gebracht. De huurinkomsten die je ontvangt worden niet meer belast.

De aankoop van een tweede woning voor verhuur kan dus een aantrekkelijk alternatief zijn voor je spaargeld dat op dit moment door de lage rentes bij banken nog amper rendeert. Houd onder alle omstandigheden goed in de gaten dat je een financiële buffer overhoudt voor onvoorziene uitgaven. Je geld zit namelijk in stenen en alleen bij verkoop komt dat geld weer beschikbaar, afhankelijk van de dan geldende marktprijzen kan dat meer of minder zijn.

Kosten aan de woning voor verhuur

Grote reparaties en groot onderhoud komen voor rekening van de verhuurder, zoals buitenschilderwerk of het vervangen van leidingen. Het is daarom verstandig om een deel van de huurinkomsten hiervoor opzij te zetten.

Als eigenaar van een verhuurwoning word je ook aangeslagen voor de gemeentelijke OZB (onroerendezaakbelasting) en rioolheffing.

Last but not least: het puntensysteem

Heel belangrijk is het type verhuur van de woning die je wil gaan kopen voor verhuur. Mag je deze verhuren tegen een sociale huur of mag je deze verhuren in de vrije sector. Het puntensysteem is hier leidend in, volg deze ontwikkelingen goed, op bijvoorbeeld huurcommissie.nl. Op deze site vind je een uitgebreide uitleg over het puntensysteem.

We adviseren je graag

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.

English