Recreatiewoning kopen met overwaarde

Ga je al jaren naar die ene vaste plek waar je helemaal tot rust komt? En heb je weleens gedroomd van een buitenhuis op die favoriete plek? Onderzoek of je met een tweede hypotheek op je huidige woning zo’n droom werkelijkheid kan maken: een vakantiewoning met overwaarde kopen.

Je huidige woning is de afgelopen jaren flink meer waard geworden. Hierdoor én doordat je waarschijnlijk al aardig wat jaren afbetaalt op de hypotheekschuld is er een bedrag aan overwaarde op je huidige woning. Dit is eigenlijk een goed moment om samen met een adviseur eens te kijken naar jouw financiële mogelijkheden. Een uitkomst kan zomaar zijn dat een vakantiehuis op dat mooie plekje binnen handbereik is!

Hypotheekadvies op maat: de sleutel tot jouw eigen huis
Verbouw jen verduurzaam je huis met behulp van je hypotheek

Hypotheek op de recreatiewoning

Heb je niet genoeg overwaarde op je huidige woning, dan is een hypotheek erbij op de recreatiewoning misschien een goede aanvullende optie. De bank eist wel dat de woning niet verplaatsbaar is. Ook kan de woning vrijwel nooit voor 100% gefinancierd worden met een tweede hypotheek. Vaak zal de bank tussen de 60-80% willen financieren.

Waar moet je rekening mee houden?

Geen hypotheekrenteaftrek

De hypotheek voor je huidige woning komt naar alle waarschijnlijkheid in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Dit is voor de tweede woning niet het geval. Ook al leg je de tweede hypotheek vast op je huidige woning, het geld gebruik je namelijk niet voor je huidige woning. Daarmee vervalt het recht op aftrek over de tweede hypotheek. Omdat de hypotheek niet aan de fiscale voorwaarden hoeft te voldoen, ontstaan er mogelijkheden voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Je hypotheekadviseur kan voor jou de beste optie vinden.

Tweede woning wordt belast als vermogen

De Belastingdienst ziet de waarde van je tweede woning als vermogen en daarover wordt belasting geheven in de zogenaamde Box 3. De waarde van de hypotheekschuld mag gezien worden als schuld in Box 3. Over het verschil tussen bezittingen en schulden betaal je vermogensbelasting over het deel dat boven de vrijstelling (in 2021 €50.000 voor singles en €100.000 voor partners) uitkomt.