Verduurzamen woning

Het verduurzamen van je huis is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Door het verminderen van energieverbruik kan er niet alleen geld worden bespaard, maar ook een bijdrage worden geleverd aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Een populaire manier om deze maatregelen te financieren is via een hypotheek.

Investeren in de toekomst

Het verhogen van de hypotheek voor verduurzaming is een slimme manier om te investeren in de toekomst. Door het verhogen van de hypotheek, kunnen de kosten van verduurzaming worden gefinancierd zonder dat je het geld op dat moment hoeft te betalen. Hierdoor kan je direct beginnen met verduurzaming en profiteert je op de lange termijn van lagere energiekosten en een groenere levensstijl.

Kinderen helpen bij aankoop eerste huis

Een woning kopen met een kort voorbehoud of zonder voorbehoud? Bij ons kan het! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Bel ons op: 020 465 19 51 of vul het contactformulier in.

Energielabel en leencapaciteit 2024

Meer lenen dan de marktwaarde

Door energiebesparende maatregelen te treffen is het mogelijk om tot 106% van de waarde van je woning te lenen. Normaalgesproken ligt dit maximum op 100% van de marktwaarde.

Een voorbeeld: je koopt een woning voor €250.000 en je wilt €15.000 lenen voor verduurzaming. Door de 106%-regeling is het mogelijk om €265.000 te lenen. Hiermee kun je de verduurzamingsmaatregelen financieren zonder dat je eigen geld hoeft in te leggen. Het extra bedrag wordt vastgehouden in een depot. De hypotheekverstrekker controleert of het besteed wordt aan energiebesparende maatregelen.

De verduurzamingsmaatregelen die je kunt financieren zijn bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, het aanbrengen van isolatie, het vervangen van de cv-ketel of het plaatsen van een warmtepomp.

Voorbeelden van verduurzaming

  • gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
  • hoog rendement beglazing (ten minste HR++)
  • energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
  • energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
  • warmtepompen
  • douche-warmteterugwinningssysteem
  • zonnecellen

Energiebespaarbudget

Logisch als je bij aankoop van de woning nog niet precies weet wat je wilt verduurzamen. In die gevallen kan je bij veel banken gebruik maken van het energiebespaarbudget. Hierbij wordt er gekeken naar de huidige energieprestatie van de woning en wordt er een budget vastgesteld voor verduurzamingsmaatregelen. Deze kan (later) gebruikt worden voor het treffen van de voorzieningen en wordt eerst in een depot geplaatst.

Geld over? Geen probleem! Het resterende bedrag kan je uiteindelijk aflossen op de restant hypotheek. Door de extra aflossing zullen de maandlasten dalen.

Korting op de rente

Verduurzaming van een woning kan leiden tot een korting op de hypotheekrente. Door de verduurzaming wordt de woning aantrekkelijker voor potentiële kopers en is de waarde van de woning ook hoger. Hierdoor is er voor de bank minder risico bij een hypotheek op deze woning.

Niet alle hypotheekverstrekkers belonen duurzame klanten. De verstrekkers die het wel doen eisen vaak een energielabel B of hoger. De rentekorting loopt op tot gemiddeld 1,5%.

Verduurzaam je woning

Duurzaamheidsleningen

Bij hypotheekverstrekkers

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden een speciale duurzaamheidslening aan. Deze lening is speciaal bedoeld voor het treffen van energiebesparende maatregelen en is afgesplitst van het reguliere leningdeel. Voor de lening gelden dan ook speciale voorwaarden.

Een voordeel van de duurzaamheidsleningen is dat je in de meeste gevallen een lagere hypotheekrente betaald. Daartegenover staat dat je vaak tot maximaal €25.000 kunt financieren of tot 106% van de marktwaarde.
Omdat iedere verstrekker zijn eigen voorwaarden heeft, is het goed je door ons goed te laten inlichten en een berekening te maken op basis van jouw situatie. Hierbij wordt gekeken naar de huidige energieprestatie van je woning, de gewenste verduurzamingsmaatregelen en de financiële situatie. Op basis hiervan kan er een financieel plan worden opgesteld, waarmee je verduurzaming kunt realiseren zonder dat dit een te grote impact heeft op je maandelijkse uitgaven.

Verduurzamen via SVn

De verduurzamingslening van SVn (stimuleringsfonds Volkshuisvesting) is een unieke manier om woningen te verduurzamen. Ook deze lening is bedoeld voor particulieren die hun woning willen verduurzamen, maar hier geen financiële middelen voor hebben.
Een van de voordelen van de verduurzamingslening van SVn is dat de rente voor deze lening vaak lager is dan bij reguliere hypotheekverstrekkers. Daarnaast is de lening van SVn flexibel en aan te passen aan de persoonlijke situatie. In geval van bijvoorbeeld een periode met een lager inkomen, kan de maandelijkse aflossing onder voorwaarden tijdelijk worden verlaagd.

Een ander voordeel is dat de verduurzamingslening van SVn wordt verstrekt zonder dat er een borg of hypotheek nodig is. Het is een persoonlijke lening, waarvan de rente wel aftrekbaar is.

Voor deze financieringsvorm moet er wel rekening gehouden worden met een aanvraagprocedure. Zo moet je een toewijzingsbrief krijgen van de gemeente en hanteert iedere gemeente andere voorwaarden. Er is dus geen garantie dat deze optie altijd mogelijk is.