Verzekeringen naast je hypotheek
Je hebt je droomhuis gevonden én ook gekocht. Maar nu wil je natuurlijk deze woning, je familie en jezelf beschermen tegen onvoorziene omstandigheden. Niemand denkt graag aan worst-casescenario’s, maar door dit te verzekeren kun je met een gerust hart gaan wonen. Adviseurs van A&H Finance zijn niet alleen experts in hypotheken, maar ook in verzekeringen en kijken naar verzekeringen die belangrijk kunnen zijn voor jouw persoonlijke situatie.
Soorten verzekeringen
Er zijn verschillende verzekeringen beschikbaar om jezelf te beschermen. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen levens- en schadeverzekeringen. In combinatie met een hypotheek worden vaak de volgende verzekeringen afgelosten:
Overlijdensrisicoverzekering
Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorg je ervoor dat je je familieleden goed achterlaat indien je (vroegtijdig) komt te overlijden. De verzekeraar keert dan het verzekerde bedrag uit als je voor een bepaalde datum overlijdt, welke bij het afsluiten van de verzekering is vastgelegd. Hiermee kan dan de hypotheek (deels) afbetaald worden en hoeven je nabestaanden zich geen zorgen te maken over de financiële gevolgen.
Typen overlijdensrisicoverzekeringen
Er zijn verschillende soorten dekking: de gelijkblijvende ORV, lineair dalende ORV en de annuïtair dalende ORV. Bij een gelijkblijvende verzekering blijft de hoogte van de uitkering en de premie altijd gelijk. Een lineair dalende verzekering houdt in dat het uit te keren bedrag elk jaar met een vast bedrag afneemt, maar de premie die je betaalt gelijk blijft. Hierdoor betaal je in het begin weinig premie voor een hoog verzekerd bedrag, en aan het einde van de looptijd is dat andersom. Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering neemt het verzekerde bedrag ook elk jaar af, maar dan volgens een annuïtair model: Er wordt een annuïteitspercentage gekozen die bepaald met welke mate het verzekerde bedrag elk jaar gaat afnemen. Het voordeel is dat je steeds minder premie gaat betalen, en in de laatste jaren van zo’n verzekering betaal je helemaal geen premie meer omdat het verzekerde bedrag erg laag is op het einde van de looptijd.
Wanneer is een ORV verplicht?
Een ORV wordt vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker zodat die de zekerheid heeft dat de lening wordt terugbetaalt wanneer je komt te overlijden. Welke type overlijdensrisicoverzekering voor jou het beste is hangt af van de persoonlijke situatie. Een overlijdensrisicoverzekering is altijd inbegrepen bij ons advies.
Woonlastenverzekering
Een woonlastenverzekering is een verzekering die (een deel van) de woonlasten opvangt wanneer er sprake is van werkeloosheid en/of arbeidsongeschiktheid. Zo voorkomt deze verzekering dat je de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan betalen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Een woonlastenverzekering lijkt op een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar er zijn verschillen. Zo is de dekking bij een woonlastenverzekering minder, je krijgt alleen een bedrag uitgekeerd wat je nodig hebt om je woonlasten te kunnen betalen. Hierdoor is de premie wel lager. Het verschilt per verzekeraar hoe het bedrag wordt uitgekeerd: zo kan bijvoorbeeld het verzekerde bedrag in één keer uit worden gekeerd of in maandelijkse termijnen worden uitbetaald. Er zijn verschillende polissen voor arbeidsongeschiktheid: De bepaling voor arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld zijn “gepast werk” en “gangbaar werk”. Gepaste arbeid gaat uit van werk dat aansluit op niveau en ervaring. Als dat niet meer uitgeoefend kan worden, keert de verzekering uit. Bij gangbare arbeid wordt rekening gehouden met werk dat buiten je huidige functie nog gedaan kan worden. Dit kan dus ook simpele arbeid zijn.
Werkloosheidsverzekering
De werkloosheidsverzekering keert uit wanneer je werkloos raakt.
Het hangt af van je persoonlijke situatie af of de woonlastenverzekering nodig is. Ga voor jezelf na wat er zou gebeuren met je financiële situatie wanneer je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Heb je bijvoorbeeld voldoende eigen financiële middelen of zou je partner (meer) kunnen gaan werken om zo het verlies in inkomen op te vangen? Dan heeft een dergelijke verzekering misschien minder nut.
Inboedel- en opstalverzekering
Het is ook verstandig om de inboedel van je huis te beschermen tegen bijvoorbeeld diefstal of brand. Dit kan geregeld worden met een inboedelverzekering. Zo weet je zeker dat je spullen veilig zijn.
Een opstalverzekering verzekerd tegen schade aan het huis zelf. Deze verzekering heeft niet iedereen nodig. Heb je bijvoorbeeld een appartement gekocht? Dan is deze meestal al verzekerd bij de Vereniging van Eigenaren. Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd, deze termen worden door elkaar gebruikt.
Aansprakelijkheidsverzekering
Met een aansprakelijkheidsverzekering bescherm je jezelf tegen letsel die je hebt aangericht bij een ander persoon of zijn of haar bezittingen. Een Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP) is niet verplicht, maar is wel aan te raden, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. En doordat er veel aanbieders zijn, zijn ook de maandelijkse kosten van de premie relatief laag.
Bij een AVP zijn meestal gezinsleden en huisdieren meeverzekerd en is het bedrag van de dekking meestal tussen de €1.000.000 – €2.500.000.