Voorwaarden hypotheek

Bij het aanvragen van een hypotheek komt veel kijken: hoeveel kun je lenen bijvoorbeeld en hoe lang zet je de rente vast? Ook zijn er regels die hypotheekverstrekkers hanteren bij het verstrekken van een lening. Wat zijn de eisen waaraan je moet voldoen? Wat zijn jouw mogelijkheden?

Een huis kopen is spannend en leuk en de hypotheek die daarbij hoort is een grote lening die je voor 30 jaar aan gaat. Hypotheekadvies is daarom zinvol. Dit artikel zal uitleggen waar op wordt gelet bij een hypotheekaanvraag, zodat je goed voorbereid het eerste (advies)gesprek met ons aan kan gaan.

Hoeveel kan jij maximaal lenen?

Je inkomen is een van de belangrijkste graadmeters voor hoeveel je kan lenen. Of je het inkomen nu verdient uit loondienst, flexwerk of als zelfstandig ondernemer. Hoe het inkomen verdiend wordt maakt wel uit voor de documentatie die aangeleverd moet worden.

Loondienst, flexwerker of ondernemer

Als je in loondienst werkt is een werkgeversverklaring (met intentie) nodig en vaak met flexwerk en bij ondernemers wordt het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar gebruikt. Maar dit verandert snel, tegenwoordig is een UWV bericht of 1 jaar ondernemerschap al voldoende om een hypotheek te kunnen krijgen.

Je mag maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Bijkomende kosten moeten betaald worden uit eigen portemonnee. Er is een speciale regeling waarbij extra geld geleend kan worden om het huis energiezuiniger te maken. De maximale hypotheek kan dan oplopen tot 106% van de woningwaarde.

Veel websites bieden de mogelijkheid om je maximale hypotheek te berekenen. Het is veel interessanter om te kijken of je de maandelijkse kosten kan en ook wel wil betalen. Met onze tool kun je je maximale financiering berekenen en krijg je te zien welke lasten daarbij horen. Uiteraard zijn dit maar rekentools, onze hypotheekadviseurs kunnen je alles exact voorrekenen en je verder adviseren.

Benodigde stukken

Zoals gezegd ligt het aan jouw persoonlijke situatie welke documenten er nodig zijn voor het hypotheekadvies en de aanvraag van de hypotheek zelf. Voor een ondernemer is dit anders dan voor iemand die in loondienst is.

Loondienst

Bij loondienst gaat het om de meest recente salarisstroken, een recente werkgeversverklaring, overzicht van spaargelden en schulden. Het pensioenoverzicht, overzicht arbeidsverleden zijn ook van belang voor het gehele advies dat door ons gegeven wordt.

Ondernemers

Bij ondernemers geldt dat de jaarrekeningen en de belastingaangiften van belang zijn. Tijdens de telefonische kennismaking krijg je precies te horen wat er in jouw situatie nodig is aan stukken. Je kunt die documenten vervolgens uploaden in onze beveiligde digitale omgeving.

Jouw toekomstige woning

Bij het aanvragen/afsluiten van een hypotheek wordt ook gekeken naar de waarde van de betreffende woning. Deze waarde moet worden bepaald door een onafhankelijke taxateur, eventueel na een verbouwing.

Je kan maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wij hebben zeer scherpe prijsafspraken met erkende taxateurs door het hele land. Zie onze tarieven pagina voor meer informatie. Daarnaast is het zeker aan te raden een bouwtechnische keuring te laten doen, zodat je weet welke kosten in de toekomst zijn te verwachten.

Financiële middelen en verplichtingen

Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt er rekening gehouden met schenkingen, gespaard vermogen, schulden of een familielening. Wij kijken samen met jou naar de slimste oplossing om jouw hypotheek vorm te geven. Wij vragen jou daarom om een klantprofiel in te vullen, zodat we een goed zicht hebben in jouw wensen. Zo kunnen we de maandelijkse verplichting van de hypotheek afstemmen op jouw mogelijkheden.

Bij hypotheekadvies komt dus veel kijken. Zeker omdat het een belangrijk moment in je leven markeert. Je gaat een financiële verplichting aan voor een lange tijd. Daarom is het belangrijk om goed voorgelicht te worden. Bel ons op 020–465 1951 voor een telefonische kennismaking!