Excessief lenen en de hypotheek

In de belastingtermen noemen ze meer dan 700.000,- lenen van de BV ook wel excessief lenen. Vanaf eind 2023 zal voor het eerst getoetst worden of je meer geld geleend hebt uit de BV dan toegestaan. Het gaat er niet alleen om of jij als DGA en jouw eventuele fiscale partner een lening hebt. Ook leningen vanuit de BV aan (groot)ouders en (klein)kinderen worden meegenomen in de berekening.

Leen je meer dan 700.000,- van de BV dan wordt het meerdere belast als inkomsten uit aanmerkelijk belang. Heb je bijvoorbeeld een lening van 900.000,- uit de BV dan wordt 200.000,- belast als inkomen uit aanmerkelijk belang. Daarnaast moet over de ontvangen rente gewoon dividendbelasting betaald worden.

Kijk ook even op dit artikel van de Belastingdienst.

Eigenwoningschuld is uitgezonderd

Belangrijk is wel dat er een hypotheekrecht wordt verstrekt aan de eigen vennootschap om gebruik te maken van de uitzondering voor een schuld die zich kwalificeert als eigen woningschuld. Dit geldt dus alleen voor Box1 schulden, de Box 3-schulden die zijn gebruikt voor de eigen woning tellen wel mee als lening. Het gaat nodig verder indien de eigenwoningschuld (box 1) al op 31 december 2022 bestond, is de uitzondering ook van toepassing als geen hypotheekrecht is verstrekt.

Belangrijk: wat als de renteaftrek verloopt?

Als de renteaftrek verloopt is er geen sprake meer van een eigen woningschuld in Box 1. Voor alle schulden waar het overgangsrecht als bedoeld in artikel 10bis.9 van de Wet IB 2001 van toepassing is wordt er een uitzondering gemaakt. Onze adviseurs vertellen hier graag meer over.

excessief lenen dga en hypotheek

Voordelen van een hypotheek als DGA van de B.V.

  • Hypotheekrente die aan de B.V. wordt betaald voor de eigen woningschuld kan afgetrokken worden binnen bepaalde voorwaarden
  • Het persoonlijk vermogen groeit door de rentebetalingen aan jezelf in plaats van aan externe geldverstrekkers
  • Hypotheekvoorwaarden b.v. voor aflossing etc. zijn flexibeler, tenslotte bepaal jij de voorwaarden.

Geldverstrekkers moeten meewerken 

Heb je een hypotheek als DGA bij een geldverstrekker, dan moet deze dus meewerken aan een extra hypotheekrecht op de woning.  A&H Finance werkt samen met alle geldverstrekkers en weten hoe zij aankijken tegen het vestigen van een extra hypotheekrecht en wat door voor nodig is.

Advieskeuze reviews Klanten vertellen reviews Google reviews

Bel ons

Bij ons geen lange wachtrijen of een keuze menu. Spreek direct met een van onze adviseurs, door te bellen naar: 020 – 465 19 51. We zijn beschikbaar van maandag tot vrijdag tussen 09:00 uur en 18:00 uur.

Plan een afspraak

Liever zelf een moment inplannen? Laat ons weten welke datum en tijd het beste uitkomt, dan bellen we terug.

A&H Finance

Amsterdamseweg 71
1182 GP Amstelveen

Openingstijden:
9.00u– 18.00u (Ma-Vr)

Afspraken na 18.00u zijn mogelijk.

Bij ons werken:

Bekijk onze vacatures

Hypotheekadvies voor DGA’s

A&H Finance heeft al meer dan 15 jaar ervaring in het adviseren van DGA’s. Naast financiële begeleiding bij het kopen van een huis en welk deel via de bank of via de  B.V. gefinancierd kan worden, adviseren wij ook ook bij het herfinancieren van de hypotheek vanuit de B.V.. De wet excessief lenen is een belangrijke gebeurtenis om bij stil te staan. Ons doel is om jou het juiste financieel advies te geven dat bij je past en dat je gemakkelijk kunt begrijpen.

We nodigen je uit voor een goed hypotheekgesprek en een kop koffie/thee bij ons op kantoor in Amstelveen.
Is telefonisch of per video praktischer? Dan kan dat natuurlijk ook.

Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar ook in de avonduren van maandag t/m vrijdag.