Hypotheek voor senioren

Als senior een nieuwe hypotheek afsluiten of je overwaarde verzilveren? Er zijn meer financiële mogelijkheden dan je misschien zou denken. Zo kan je ondanks je leeftijd een hypotheek aanvragen op basis van een AOW en het opgebouwde ouderdomspensioen, lijfrentepolissen en andere uitkeringen voor senioren. De mogelijkheden voor senioren zijn breed en onze financieel adviseurs vertellen daar graag meer over.

Waarom zou je als senior een hypotheek afsluiten?

Het overgrote deel van de senioren sluit een hypotheek af om de overwaarde te verzilveren. Om deze overwaarde te gebruiken, zonder te moeten verhuizen,kun je gebruik maken van vele financieringsmogelijkheden. Met het opgenomen geld uit de woning is het mogelijk om geld te schenken of uit te lenen aan (klein)kinderen en soms om een pensioen aan te vullen.

Het financieren van een nieuwe woning of een bestaande hypotheek meenemen behoort voor senioren ook tot de mogelijkheden.

Hypotheek voor senioren

Wat kan ik doen met mijn overwaarde?

  • Pensioen aanvullen voor meer financiële vrijheid
  • Fiscaal aantrekkelijk en met de warme hand schenken aan (klein)kinderen
  • Een woning levensloopbestendig maken en/of verduurzamen
  • Geld uitlenen aan de kinderen door middel van een familiebank

Verhuizen en/of oversluiten als senior

Met een pensioen kan je een nieuwe woning financieren en een bestaande hypotheek oversluiten.Ga je goedkoper wonen zijn de regels nog ruimer.  In de basis wordt gerekend met een AOW en de pensioenen.

5 redenen om als senior een hypotheek af te sluiten

1. Pensioen aanvullen voor meer financiële vrijheid

Door je pensioen aan te vullen met de overwaarde van je woning, creëer je meer financiële vrijheid die nu in de stenen zit. De woning hoeft nog niet verkocht te worden.

Of het nu gaat om een maandelijkse aanvulling op je AOW of een eenmalige opname de financieel adviseurs van AH Finance staan voor je klaar. We bieden de ondersteuning die je nodig hebt. Inclusief fiscaal advies.

2. (Klein)kinderen helpen bij de koop van een woning

Met jouw overwaarde kan je een belangrijke rol spelen in de financiële toekomst van je (klein)kinderen. Je kunt een bijdrage leveren met een gift, maar je kunt ook een volledige woning financieren met een familiehypotheek.

Een familiehypotheek creëert niet alleen extra kansen in deze lastige woningmarkt, het is ook een fiscaal aantrekkelijke investering. Onze financieel adviseurs hebben uitgebreide ervaring met het opzetten en beheren van familiebankconstructies. Wij kunnen je zowel helpen bij het opzetten als beheren van een familiebank. Ook kunnen wij je uitgebreid informeren over de fiscale voordelen van deze unieke financiële oplossing.

3. Fiscaal aantrekkelijk en bewust schenken aan (klein)kinderen

Fiscaal aantrekkelijk schenken via de overwaarde beperkt zich niet alleen tot het financieren van een woning. Zo kan je bijvoorbeeld ook fiscaal aantrekkelijk schenken voor een studie en een gift doen zonder voorwaarden. De (klein)kinderen kunnen dan zelf bepalen waaraan zij dit besteden.

Voorschot op de erfenis (schenken met de warme hand)

Een deel van jouw overwaarde met de warme hand schenken heeft ook een emotioneel voordeel. Je bent erbij als de ontvanger het geschenk ontvangt. Dit geeft jou de kans om de impact van je gift zelf mee te maken.

Belastingvrij schenken in 2024

In 2024 is de jubelton definitief afgeschaft, maar je kan nog wel gebruikmaken van andere fiscale voordelen. Zo mag je bijvoorbeeld jouw kind (18 tot 40 jaar) maximaal 59.602 euro schenken voor een studie en is de eenmalige verhoogde schenking voor kinderen maximaal 28.947 euro.

Een financieel adviseur van A&H Finance kan je helpen om alle mogelijkheden in kaart te brengen. Zij geven duidelijkheid over hoeveel overwaarde je kunt gebruiken en hoe je dit fiscaal aantrekkelijk kunt schenken.

4. Een woning levensloopbestendig maken

Met een seniorenhypotheek kun je jouw woning aanpassen aan je levensfase. Denk hierbij aan het installeren van een traplift, maar ook aan grotere verbouwingen zoals een aanbouw of het veiliger maken van je badkamer.

De meeste verbouwingen die senioren uitvoeren zijn fiscaal aftrekbaar. Een financieel adviseur van AH Finance help je graag met financiële vraagstukken om langer thuis te kunnen wonen. Neem vrijblijvend contact met ons op via het nummer 020-4651951 of mail ons.

5. Verhuizen naar een gelijkvloerse (senioren)woning

Ook tijdens je pensioen kan je een woning financieren. De hoogte van deze hypotheek wordt berekend op basis van jouw AOW. Met een aanvullend pensioen en een overwaarde neemt het hypotheekbedrag toe.

Een hypotheek voor gepensioneerde biedt kansen. Zo kan je makkelijker doorstromen naar een gelijkvloerse woning, maar ook het bouwen van een eigen seniorenwoning behoort tot de mogelijkheden. We helpen je graag om deze mogelijkheden in kaart brengen.