Hypotheek

Veelgestelde vragen

Wat is mijn maximale hypotheek?

Je hebt je droomhuis gevonden! Maar hoe veel kan je bieden? 

Het maximale dat je kunt bieden hangt af van meerdere factoren. Het totaal aan inkomen, maar ook de actuele rente speelt hierin een belangrijke rol. Het maakt niet uit of je nu in loondienst of ondernemer bent. Voor iedereen zijn er mogelijkheden.
Het maximum wat je kunt lenen op basis van het inkomen, in combinatie met het eigen geld dat je beschikbaar hebt, bepaald hoe veel je op jouw droomhuis kunt bieden.

Hypotheek berekenen

Met onze online rekentool kun je al even snel berekenen wat jouw maandlasten worden. Maar wil je exact weten wat je kunt bieden? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. We nemen je dan direct mee in de verwachte kosten koper, maandlasten en voorbehoud van financiering.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Koop je voor het eerst een woning? Dan zijn er nog 3 verschillende hypotheekvormen.

Sinds 2013 bestaat er een aflosverplichting voor hypotheken die nieuw worden afgesloten. Sindsdien zijn er nog drie verschillende hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen: de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek.
Voor 2013 konden er ook andere hypotheekvormen afgesloten worden. Denk hierbij aan een (bank)spaar-, beleggings- of krediethypotheek. Ga je op zoek naar een nieuwe woning? Dan kan je in veel gevallen dit oude type nog meenemen.

De hypotheekvorm die het best bij jou past, komt altijd ter sprake in de gesprekken met de financieel adviseur. Niet alleen de hypotheekvorm of de combinatie mogelijkheden van verschillende hypotheekvormen worden besproken, maar ook het effect op de belastingaftrek en de netto maandlasten.

Hoeveel kun je bieden op het huis van je dromen

Hoe lang zet je de rente vast?

Natuurlijk wil je de beste rente, maar je wil nog betere voorwaarden.

Als onafhankelijk hypotheekadviseur zit je niet vast aan een vast rentetarief van de bank. We kunnen de rente bij meer dan 30 verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken. Ook de voorwaarden van de bank spelen een belangrijke rol. Misschien wil je in de toekomst een extra aflossing doen? Of heb je plannen om de woning te gaan verhuren? Wij kijken naar de verstrekker die het beste bij jou past. Nu, en in de toekomst.

Door samen de persoonlijke wensen en financiële situatie te bespreken, kunnen we een goed advies geven in een geschikte rentevastperiode.

Rente en eigen middelen

Banken hanteren tariefklassen om de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en marktwaarde weer te geven. Hoe minder je leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe lager de rente is die je betaald. NHG-hypotheken uitgezonderd.
0nze adviseurs leggen je graag uit wat het effect is. Neem contact op voor jouw mogelijkheden.

Kan ik mijn hypotheek verhogen?

Heb je plannen om je woning te gaan verbouwen en wil je daar je spaargeld niet voor aanspreken? Een verhoging van de hypotheek kan uitkomst bieden. 

Als de waarde van je woning is gestegen en het inkomen voldoende is, dan is het vaak mogelijk een stukje extra hypotheek op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld voor een verbouwing zijn, maar je kunt ook denken aan een consumptieve besteding als een auto of schenking (aan de kinderen). Het doel van de verhoging bepaald of de hypotheekrente aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende eerste berekening.

Verhogen of oversluiten?

Een alternatief voor verhogen is het oversluiten van de hypotheek. Wat de beste optie is, hangt onder andere af van het doel, de voorwaarden en de rente van de verstrekker(s). Indien het jouw wens is om de hypotheek te verhogen, dan kijken we ook altijd naar de optie tot oversluiten. Op die manier ben je verzekerd van de beste hypotheek en betaalbare maandlasten.

Heeft erfpacht invloed op je hypotheek

Met name in de grote steden en zeker in Amsterdam is er vaak sprake van erfpacht.

In veel gevallen is de erfpacht al afgekocht voor een langere periode. Is de einddatum nog verder dan 10 jaar vooruit? Dan heeft erfpacht vaak geen invloed op het maximum dat je kunt lenen.
Is er sprake van een jaarlijkse canon of loopt het tijdvak binnen 10 jaar af? Dan is het belangrijk dat je (toekomstige) maandlast meegenomen wordt in de berekening. Door de canon kan er minder worden geleend.

Alleen in Amsterdam al zijn er 130.000 woningbezitters die een speciale aanbieding krijgen van de gemeente Amsterdam om deze erfpacht eeuwigdurend af te kopen.

Hoe sluit ik een hypotheek af?

Een hypotheek afsluiten doe je niet iedere dag. We begrijpen dat je veel vragen hebt. 

Het afsluiten van een hypotheek kan er voor iedereen anders uit zien. Kom gerust langs voor een kop koffie of bel ons direct op: 020 465 1951. We leggen graag persoonlijk uit hoe het afsluiten van een hypotheek in jouw situatie werkt.

Kijk ook eens naar het hypotheekadvies stappenplan, daar leggen we het hele proces uit.

Een hypotheek met NHG

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Door deze garantie hebben geldverstrekkers meer zekerheid en bieden daarom een lagere rente. Per 1 januari 2023 is de NHG-verstrekkingsnorm verhoogd naar € 405.000,-. Dat betekent dat de koopsom van de woning niet hoger mag zijn dan dit bedrag om in aanmerking te komen.

Wat kost een hypotheek?

Aan het afsluiten van een hypotheek zijn meerdere kosten verbonden. Niet alle eenmalige kosten mogen meegenomen worden in de hypotheek. 

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Deze waarde wordt vastgesteld door een taxateur in een taxatierapport. De kosten koper moeten daarom in veel gevallen uit eigen middelen worden betaald.
Weet je al hoeveel hypotheek je ongeveer nodig hebt? Klik dan op een van de hypotheekbedragen hieronder voor een indicatie van de maandelijkse lasten en het inkomen wat je nodig hebt.

Klik op een bedrag voor een indicatie van de kosten

Verhuizen naar een nieuwe woning

Hypotheek voor ondernemers

Een hypotheek voor ondernemers, dat is heel normaal. Zelfs als je korter dan drie jaar een onderneming hebt. Vaak is er meer mogelijk dan startende ondernemers denken.
Neem contact op voor de mogelijkheden.

Verzekeringen

Op basis van jouw nieuwe persoonlijke situatie, zullen onze adviseurs ook de nodige levens- en woonverzekeringen vergelijken. Een verzekering tegen onvoorziene omstandigheden, gecombineerd met een betaalbare hypotheek.

Een compleet pakket

Samen met een aankoopmakelaar, verkoopmakelaar en belastingadviseur kunnen we een compleet pakket aanbieden om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen bij het aankopen van een nieuwe woning. Allemaal gelegen in hetzelfde kantoor.

English