De annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek wordt het meest gekozen als hypotheekvorm in de keuze tussen annuïteit en lineair. De basis van deze hypotheekvorm is dat de bruto maandlasten gelijk blijven, voor de periode dat je de rente vast zet (rentevaste periode). Je weet dus precies het bruto maandbedrag wat je moet betalen voor de periode dat je de rente hebt vastgezet. Je kunt de rente vastzetten bijvoorbeeld voor 10 jaar en dan weet je zeker dat je 10 jaar lang hetzelfde bedrag aan de bank betaalt. Dit heet ook wel de maandelijkse annuïteit.

Maandelijkse annuïteit

Annuïteitenhypotheek

Iedere maand betaal je dus een vast bruto maandbedrag van een annuïteitenhypotheek, wat bestaat uit een deel rente en een deel voor het aflossen van de hypotheek. In het begin betaal je veel rente, de lening is tenslotte dan hoger en los je minder af. Maar naarmate het einde van de 30 jaar in zicht komt, bestaat het maandbedrag steeds meer uit aflossing en minder uit rente. Doordat je steeds minder rente betaalt, wordt het belastingvoordeel door de renteaftrek ook steeds minder. Hierdoor stijgen je netto maandlasten.

Voorbeeld

Voorbeeldtabel: 10 jaar rentevast 5,0% met een jaarinkomen van €76.000.

Annuiteit voorbeeldtabel 5%

In bijgaand voorbeeld zie je dat het bruto maandbedrag altijd het zelfde is. Het netto maandbedrag stijgt licht doordat de renteaftrek afneemt en je dus maandelijks iets minder terugkrijgt van de belastingdienst. Waar je dus wel rekening mee moet houden, is dat je maandlasten na je rentevaste periode omhoog of omlaag kunnen gaan, als de rente dan hoger is dan stijgt de maandelijkse annuïteit en als de rente dan lager is dan daalt deze.

In het voorbeeld is er na 10 jaar nog iets minder dan € 285.000,- over. Dit bedrag moet in 20 jaar worden afgelost. Als de rente na 10 jaar is gestegen tot 6%, dan stijgen je bruto maandlasten van € 1.879,- per maand naar € 2.040,- per maand. Als de rente daalt naar 4% dan dalen je bruto maandlasten naar € 1.725,- per maand.

30 jaar

Als je op dit moment voor het eerst een hypotheek hebt voor een woning, ben je verplicht deze in maximaal 30 jaar af te lossen. Anders heb je geen recht op renteaftrek. Je weet in ieder geval zeker dat je de hypotheek na 30 jaar hebt afgelost en welk bruto maandbedrag je tijdens de rentevaste periode aan de geldverstrekker betaalt.

We adviseren je graag

Je kan er natuurlijk voor kiezen om de rente voor een langere termijn vast te zetten. Op dit moment betaal je een hogere rente om de hypotheek langer vast te zetten. Je betaalt dan meer per maand, voor een langere periode van zekerheid. Deze keuze inzichtelijk maken is dan ook een belangrijk onderdeel van ons advies. De hypotheekadviseurs van A&H Finance adviseren je graag in het maken van de juiste keuze die bij jouw situatie past.

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.