Verhuisregeling: je huidige hypotheekrente meenemen naar een nieuwe woning

Bij een verhuizing kan je vaak je goedkope hypotheek meenemen. Dit kan, afhankelijk van de actuele hypotheekrentes, een aanzienlijke besparing opleveren.

Of je een hypotheek kunt meenemen en hoe dit precies werkt, leggen we je graag uit aan de hand van voorbeelden. Uiteraard kan je altijd vrijblijvend jouw situatie voorleggen aan één van onze financieel adviseurs.

Meer weten over A&H Finance?
Maak kennis met onze financieel adviseurs en
lees alles over ons onafhankelijk hypotheekadvies.

Verhuisregeling en dezelfde hypotheekverstrekker

Of je jouw lage rente mee kan nemen is afhankelijk van jouw verhuis- of meeneemregeling. Bijna alle hypotheekverstrekkers kennen een verhuisregeling of meeneemregeling. Deze regeling maakt het mogelijk om bijvoorbeeld jouw lage hypotheekrente – onder voorwaarden – mee te nemen naar een andere woning. Heb je geen verhuisregeling of staat in de voorwaarden dat je rente niet meeverhuist kan worden, dan moet je helaas naar een andere financieringsmogelijkheid kijken.

Een vast uitgangspunt is dat je het rentetarief alleen mee kan nemen als je met de openstaande hypotheeksom bij dezelfde geldverstrekker blijft. Jij hebt een gunstige rente afspraak en dat ‘contract’ wil je dan koppelen aan de nieuwe woning. Andere geldverstrekkers willen je natuurlijk graag als nieuwe klant verwelkomen, maar dan wel tegen de actuele (hogere) rente. Onze adviseurs leggen graag uit wat het betekent om de rente mee te nemen bij de huidige hypotheekverstrekker, maar als jouw financiering bij een andere geldverstrekker beter is dan hoor je dat ook. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Elke hypotheekverstrekker kent zijn eigen voorwaarden voor het meeverhuizen van je hypotheekrente. Doordat we bij A&H Finance voor meer dan 30 hypotheekverstrekkers bemiddelen, kunnen we vrijwel direct jouw mogelijkheden in kaart brengen. Bij A&H Finance kunnen we je direct vertellen wat in jouw situatie en bij jouw geldverstrekker de mogelijkheden zijn om de lage rente mee te nemen. De nieuwe hypotheekaanvraag krijgt (voor een deel) de gunstige rente.

Ga je verhuizen dan is er naast het huidige hypotheekbedrag ook vaak een extra hypotheekbedrag nodig. De hypotheekverstrekkers kunnen dan jouw vaak huidige hypotheek tegen de huidige rente meenemen en de extra hypotheek gaat dan tegen de actuele marktrente. De verhuisregeling maakt dan onderdeel uit van jouw nieuwe hypotheekaanvraag. Ook zonder extra hypotheek: de huidige en de nieuwe woning plus je inkomen worden allemaal opnieuw getoetst. Bij de aankoop van een nieuwe woning heb je dus een nieuwe hypotheekaanvraag, waar onze adviseurs jou in begeleiden.

Je neemt de huidige rentevaste periode mee

De resterende termijn van je rentevaste periode bepaalt mede het voordeel dat je kunt behalen met de verhuisregeling. Je kunt namelijk het rentetarief meeverhuizen voor de duur van de resterende rentevaste periode voor het bedrag dat nog openstaat. Hoe langer deze rentevast periode nog is, hoe meer voordeel je dus kunt behalen als het tarief lager is dan de huidige marktrente voor dezelfde rentevastperiode. Na afloop van de rentevaste periode zal de bank weer een nieuw tarief vaststellen. Onze hypotheekadviseurs bekijken of de rentevaste periode nog lang genoeg is om echt voordeel op te leveren of dat het beter is om de rente opnieuw vast te leggen.

Hoogte van je huidige hypotheek is bepalend voor de meeneemregeling

De verhuisregeling voorziet alleen in het bedrag van de huidige hypotheekschuld, de oorspronkelijke hypotheekschuld speelt hier geen rol. Heb je een grotere (duurdere) woning op het oog en meer hypotheek nodig dan geldt voor het meerdere wat je nodig hebt de marktrente.

 

Hypotheek meenemen naar nieuwe woning

De rente op je huidige hypotheek gaat omhoog

De rente verhuizen is geldverstrekker afhankelijk, je krijgt in de meeste gevallen op je huidige hypotheek een aanpassing van de rente, de lage rente die je meeneemt is van toepasssing alleen voor het bedrag dat er open staat. Met andere woorden, je gaat tijdelijk als de oude woning nog niet is verkocht een variabele of overbruggingsrente betalen die vele malen hoger kan zijn dan de rente die je betaalt.

Hypotheek meenemen: advies op maat

De verhuisregeling kan een aantrekkelijke optie zijn voor jouw nieuwe woonplannen. Maar wellicht zijn er meer mogelijkheden in jouw situatie. Onze hypotheekadviseurs geven je het complete beeld van alle opties waardoor je tot de beste oplossing komt. Neem contact op met A&H Finance, laat je adviseren en start de zoektocht naar een nieuwe woning!

 

We adviseren je graag

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.

English