Einde van de rentevaste periode

Wanneer het einde van de rentevaste periode nadert krijg je een nieuw renteaanbod van je huidige geldverstrekker. Dit is wettelijk vastgesteld en je krijgt drie maanden van tevoren bericht. Je kan natuurlijk ingaan op het voorstel van je bank, maar even verder kijken naar een andere geldverstrekker kan veel voordeel opleveren. Waar je op moet letten aan het einde van de rentevaste periode lees je in dit artikel.

Nieuw rentevoorstel

Zoals gezegd ontvang je een nieuw rentevoorstel van je huidige geldverstrekker. Het is wettelijk vastgesteld dat je huidige geldverstrekker dit drie maanden voor het einde van de rentevaste periode moet doen. Een belangrijk punt hier is dat als je niks doet, deze nieuwe rente stilzwijgend wordt verlengd, met over het algemeen dezelfde periode die je al had. De drie maanden geven je de gelegenheid om goed over het nieuwe aanbod na te denken. Vaak is de rente wat lager bij de nieuwe offerte, maar teken niet direct. De hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker is namelijk soms aantrekkelijker!

Hypotheek oversluiten

In deze periode is het vaak mogelijk dat je zonder boeterente je hypotheek kan oversluiten naar een andere bank. Dit komt doordat je huidige bank geen rente-inkomsten misloopt en hierdoor geen boete in rekening brengt. Daarom is het verstandig om je te laten adviseren om te kijken of het aanbod dat je hebt gekregen het beste is en eventueel over te sluiten. Het kan zijn dat je een scherpere rente of betere voorwaarden kan vinden bij een andere geldverstrekker. Vaak zijn er grote verschillen in de kortere en langere rente. De juiste keuze kan je maandelijkse lasten aanzienlijk verlagen, onze adviseurs helpen je graag met het bekijken van de voordelen voor jou.

Hogere hypotheek nemen

Wil je de woning verbeteren of verbouwen dat is het verstandig om dat gelijk mee te nemen bij de oversluiting. Wanneer je toch al bezig bent met oversluiten, is het praktisch en voordelig om ook de hypotheek te verhogen voor een verbouwing, tenslotte worden er bij het oversluiten kosten gemaakt. Denk hierbij aan de notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Wanneer je het oversluiten en het verhogen van een hypotheek combineert betaal je deze kosten dus maar één keer.