Zo werkt een bouwdepot bij je hypotheek

Zo werkt een bouwdepot

Wie een nieuw huis koopt zal dat ook graag helemaal naar eigen inzicht willen opknappen en/of indelen. Zeker als je volgende woning al wat ouder is dan wil je die helemaal een nieuwe look geven, moderniseren, verduurzamen en misschien zelfs uitbouwen. Een bouwdepot als onderdeel van je nieuwe hypotheek is dan een oplossing. Je huidige woning grondig aanpakken? Ook dat kun je middels een (nieuwe) hypotheek met bouwdepot aanpakken.

Een bouwdepot is een soort rekening bij de bank waaruit je de kosten van verbouwing of verbetering van de woning kunt laten betalen. Het mooie is dat met een verbouwing de waarde van je nieuwe woning over het algemeen toeneemt en je dus ook meer hypotheek kan krijgen. Soms gaat de rente op je hele hypotheek zelfs omlaag omdat jouw woning meer waard wordt door de verbouwing.

Verbouwing en verbetering

Het gaat dus om aanpassingen die vast aan het huis zitten. Dat heet officieel ‘onlosmakelijk verbonden met het huis’. Zo kunnen een keuken, badkamer, toilet allemaal meegenomen worden, maar ook verf, behang, vloeren, elektra én wat dacht je van de tuinaanleg. Het werkt heel makkelijk: je hebt een bon van de keukenleverancier of de aannemer en die dien je in bij de bank. De bank betaalt vervolgens vanuit het bouwdepot de aannemer of leverancier.

Je ideeën voor aanpassing van de woning moet je opnemen in een verbouwingsspecificatie. Voor de verschillende klussen die je wil uitvoeren vraag je offertes op bij leveranciers en aannemers. Op basis daarvan stel je een globale begroting op: dit is de verbouwingsspecificatie.

Download hier een invulbare verbouwingsspecificatie waarmee je een overzicht van je verbouwingsplannen kunt maken. Uiteraard helpen onze adviseurs je bij het uitwerken van je ideeën. Bel 020 – 465 19 51 voor de beste start van jouw plannen!

Een hypotheek met bouwdepot

Om je woning groot aan te pakken met die gewenste verbouwing, kun je de verbouwingskosten meenemen in de hypotheek. Heb je zelf al het geld beschikbaar voor de verbouwing, ook dan kan het toch heel verstandig zijn om dit toch in een bouwdepot te plaatsen. De waarde van je woning neemt tenslotte toe als je die investering doet. Toon je de verbouwing aan, dan zal de geldverstrekker uitgaan van de taxatie na verbouwing. Dat kan zomaar rente schelen omdat je mogelijk een lagere schuld-marktwaarde hebt. Onze financieel adviseurs helpen je aan een passende hypotheek en een bouwdepot dat zo optimaal mogelijk ingezet kan worden voor jouw wensen. Bel ons gerust op voor advies: 020-4651951.

Taxatie voor en na verbouwing

Voor de hypotheekaanvraag met bouwdepot bij de bank is een taxatie van de woning vóór en ná verbouwing nodig. Onze adviseurs helpen je bij het aanvragen van deze taxaties. Op basis van de waardestijging na verbouwing doet de bank een voorstel voor een hypotheek met bouwdepot.

Hoeveel bouwdepot aanvragen

Onze adviseurs stemmen met je af, hoeveel van de gewenste verbouwing bij de bank te financieren is. Dat is door de gestegen marktwaardes van woningen bij het oversluiten van je hypotheek vaak 100% van de verbouwingskosten. Bij de aanschaf van een andere woning gaat het om de waardevermeerdering ten opzichte van de koopsom die meegefinancierd kan worden.  Neem contact met ons op, we helpen je graag bij het uitwerken van je plannen.

Te veel bouwdepot

Heb je nadat alle werkzaamheden zijn uitgevoerd nog geld over in het bouwdepot dan zal dit bedrag bij het opheffen van het depot worden afgelost op je hypotheekschuld.

Te weinig bouwdepot

Voor het geld in het bouwdepot geldt: op is op. Kom je daarna dus geld tekort dan zul je alsnog zelf het tekort moeten financieren.

Hoe declareer je uit het bouwdepot?

Het huis is eindelijk van jou en dankzij je nieuwe hypotheek met bouwdepot kan de verbouwing van start. Afhankelijk van de voorwaarden zal je bouwdepot tussen de zes maanden en twee jaar bestaan. Tot de afgesproken einddatum van het depot kan je de kosten van je verbouwing financieren. Declaraties dien je in bij je bank. Meestal kan dat online via de website of app van de bank. Je kunt daarbij ook aangeven of je het geld zelf wil ontvangen (omdat je het hebt voorgeschoten) of dat het geld wordt overgemaakt naar een leverancier of je aannemer.

Bouwdepot bij nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning dan is er praktisch geen sprake van kosten voor verduurzaming of verbetering. Alles is immers gloednieuw aan de woning. Toch kun je ook voor een nieuwbouwwoning een bouwdepot aanvragen. Het verschil is dat je een meerwerkspecificatie (in plaats van een verbouwingsspecificatie) opstelt. Daarin staan alle werkzaamheden beschreven die je wilt laten doen die buiten het standaard bouwplan vallen. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreidere keuken of badkamer of dan in het bouwplan voorzien is.

We adviseren je graag

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.

A&H Finance Hypotheekadviseur

English