voorwaarden hypotheekVoorwaarden hypotheek

Bij het aanvragen van een hypotheek komt veel kijken: hoeveel kun je lenen bijvoorbeeld en hoe lang zet je de rente vast? Ook zijn er bepaalde regels die hypotheekverstrekkers hanteren bij het verstrekken van een lening. Wat zijn de eisen waaraan je moet voldoen? Wat zijn jouw mogelijkheden? Een huis kopen is spannend en leuk en de hypotheek die daarbij hoort is een grote lening die je voor 30 jaar aan gaat. Hypotheekadvies is daarom zinvol. Dit artikel zal uitleggen waar er op wordt gelet bij een hypotheekaanvraag, zodat je goed voorbereid het eerste (advies)gesprek met ons aan kan gaan.

Hoeveel kan jij maximaal lenen?

Je inkomen is een van de belangrijkste graadmeters voor hoeveel je kan lenen. Of je het inkomen nu verdiend uit loondienst, flexwerk of als zelfstandig ondernemer, dat maakt niet uit. Hoe het inkomen verdiend wordt maakt wel uit voor de documentatie die aangeleverd moet worden. Als je in loondienst werkt is een werkgeversverklaring (met intentie) nodig en vaak met flexwerk en bij ondernemers wordt het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar gebruikt. Maar dit veranderd snel, tegenwoordig is een UWV bericht of 1 jaar ondernemerschap al voldoende voor een geldverstrekker om een hypotheek te kunnen krijgen.

In 2018 mag er maximaal 100% van de waarde van het huis geleend worden. Bijkomende kosten bijvoorbeeld moeten betaald worden uit eigen portemonnee. Wel is er een speciale regeling waarbij extra geld geleend kan worden om het huis energiezuiniger te maken. De maximale hypotheek kan dan oplopen tot 106% van de woningwaarde.

Veel websites bieden de mogelijkheid om je maximale hypotheek te berekenen, maar de maandelijkse kosten of je die kunt en wilt betalen dat is wellicht interessanter om naar te kijken. Met onze tool kun je je maximale financiering berekenen en krijg je te zien welke lasten daarbij horen. Uiteraard zijn dat maar tools, onze hypotheekadviseurs kunnen dit exact voor je uitrekenen.

Benodigde stukken

Zoals gezegd ligt het aan jouw persoonlijke situatie welke documenten er nodig zijn voor het hypotheekadvies en de aanvraag van de hypotheek zelf. Voor een ondernemer is dit anders dan voor iemand die in loondienst is. Bij loondienst gaat het om de meest recente salarisstroken, een recente werkgeversverklaring, overzicht van spaargelden en/of schulden, waarbij het pensioenoverzicht, overzicht arbeidsverleden van belang zijn voor het totaal advies dat door ons gegeven wordt. Bij ondernemers geldt natuurlijk dat de jaarrekeningen en de aangiften van belang zijn. Tijdens de telefonische kennismaking krijg je precies te horen wat er in jouw situatie nodig is aan stukken, die je vervolgens beveiligd kunt uploaden in een digitale omgeving, waar het lijstje staat.

Jouw toekomstige woning

Bij het aanvragen/afsluiten van een hypotheek wordt ook gekeken naar de waarde van de desbetreffende woning. Deze waarde moet worden bepaald door een onafhankelijke taxateur, eventueel na een verbouwing. Je kan in 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wij hebben zeer scherpe prijsafspraken met erkende taxateurs door het hele land. Zie onze tarieven pagina voor meer informatie. Daarnaast is het zeker aan te raden een bouwkundige keuring te laten doen, zodat je weet welke kosten in de toekomst zijn te verwachten.

Financiële middelen en verplichtingen

Bij de berekenen van je maximale hypotheek wordt er ook rekening gehouden met schenkingen, gespaarde gelden en bijvoorbeeld een familielening of  andere schuld. Wij kijken samen met jou naar de slimste oplossing hoe jouw hypotheek vorm te geven. Wij vragen jou daarom altijd om een klantprofiel in te vullen, zodat we een goed zicht hebben op jouw wensen en kunnen we de maandelijkse verplichting van de hypotheek afstemmen op jouw mogelijkheden.

Bij een hypotheek komt dus veel kijken. Tevens is het een belangrijk adviesmoment, je gaat immers een financiële verplichting aan voor een lange tijd. Daarom is het belangrijk om goed voorgelicht te worden. Bel ons op 020–465 1951 voor een telefonische kennismaking!