Starter? Dit wordt jouw jaar

,
Starter op de huizenmarkt

Het jaar is pas net begonnen maar we kunnen nu al zeggen dat 2021 het jaar van de starter wordt. Dat is goed nieuws voor jonge kopers; hun droomhuis komt binnen handbereik dankzij een aantal versoepelingen. De laatste jaren werd het voor deze groep kopers steeds lastiger een koophuis te kunnen financieren. Daar komt verandering in. Dankzij de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) grens die stijgt, de te betalen overdrachtsbelasting valt weg, de eventuele studieschuld telt minder zwaar mee en in geval van tweeverdieners gaat het laagste inkomen voor 90 % meetellen in plaats van 80%. Allemaal punten die bijdragen aan het kunnen afsluiten van een hogere hypotheek.

Bekijk ook onze pagina’s voor starters

Stijgende NHG grens

De NHG-grens, de kostengrens voor hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie, stijgt van €310.000 naar €325.000. Dit, vanuit het oogpunt, om bij te dragen een aan meer stabiele woningmarkt. Als jij, als huizenkoper, ook nog energiebesparende maatregelen meefinanciert in je hypotheek dan stijgt de grens zelfs naar €344.500 (in tegenstelling tot het maximale bedrag van €328.600 in 2020). De NHG is in het leven geroepen om de woonfinanciering op een verantwoorde manier te laten gebeuren en geeft met deze stijging meer consumenten de kans om daadwerkelijk toegang te krijgen tot de financiering van een koopwoning.

Overdrachtsbelasting valt weg

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar en wil je graag een huis kopen? Dan is 2021 een gunstig jaar voor jou; je betaalt namelijk eenmalig geen overdrachtskosten bij de aankoop van een woning. Dat kan oplopen tot duizenden euro’s voordeel. Kanttekening: met ingang van 1 april aanstaande mag de betreffende woning niet duurder zijn dan €400.000. In dat geval wordt een overdrachtsbelasting van 2% gerekend. De 0%-regeling is alleen van toepassing als de koper of kopers zelf in de woning gaan wonen, beiden niet ouder dan 35 jaar zijn en nog niet eerder een startersvrijstelling hebben ontvangen.

Ben je 35 jaar of ouder? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Het hoge tarief van 8% is van toepassing voor kopers die niet zelf in de woning gaan wonen maar de woning gaan verhuren, als vakantiewoning gaan gebruiken of de woning voor hun kind kopen. Ook investeerders betalen dit hoge tarief bij de aankoop van een (bedrijfs)pand.

Studieschuld? Minder zware weging

Heb jij een studieschuld die je nog moet afbetalen? Het kabinet heeft, op basis van het NIBUD advies, besloten deze schuld minder zwaar te laten wegen bij de aanvraag van een hypotheek. Het doel hiervan is dat het voor meer mensen mogelijk wordt een hypotheek af te sluiten en dus een huis te kunnen kopen. Tot afgelopen jaar werd een vaste wegingsfactor gebruikt die niet was aangepast op de steeds lagere rente. Vanaf dit jaar wordt een flexibele rekensom gebruikt die wel gekoppeld is aan de rente. Aangezien dit rentetarief de laatste jaren rond de nul is kan dat veel schelen op het maximale leenbedrag; je kunt meer lenen voor je hypotheek.

Tweeverdieners? Laagste inkomen telt zwaarder mee

Gaan jullie samenwonen en hebben jullie alle twee een eigen inkomen? Het laagste inkomen wordt vanaf nu voor 90% meegeteld in tegenstelling tot de 80% van vorig jaar. Als tweeverdieners kunnen jullie een hogere hypotheek afsluiten waardoor het makkelijker wordt om jullie droomhuis te financieren. Zeker in combinatie met de nog steeds historisch lage rente van dit moment.

Hypotheek rond? Verhuizen

Dankzij alle bovenstaande nieuwe en aangepaste regels en versoepelingen is het kopen van een huis ook voor starters beter mogelijk. Al blijft het soms een uitdaging om een koophuis te kunnen bemachtigen gezien de aanhoudende krapte op de huizenmarkt. Maar als het lukt een huis te vinden kun je een hogere hypotheek afsluiten als starter en kunnen ze zich opmaken voor die zo gewenste verhuizing.

We adviseren je graag

Bel op 020-4651951 voor een telefonische kennismaking of vul het contactformulier in.