Hogere maximale hypotheek in 2021

, , ,
Huis kopen als tweeverdieners

Goed nieuws voor huizenkopers: alle huishoudens met een inkomensstijging in 2021 krijgen een verhoging van het maximale hypotheekbedrag. De verwachte loonstijging is 1,4%. Voor hogere inkomens stijgt de maximale hypotheek meer dan voor lagere inkomens, omdat bij de eerste groep de stijging in euro’s hoger is.

Koop je een huis als tweeverdieners? Het tweede inkomen wordt in 2021 zelfs voor 90% meegeteld in tegenstelling tot de huidige 80%. Daarnaast is de rente laag; dat betekent dat het huis van je dromen dichterbij is dan ooit.

Nieuwe hypotheek afsluiten in 2021

In het nieuwe jaar wordt het voor tweeverdieners makkelijker een huis te kopen dankzij de meetelling van 80 naar 90% van het tweede inkomen. Vroeger was het hoofdinkomen doorslaggevend voor de bepaling van de financieringslastpercentage. Men ging ervan uit dat bij de komst van kinderen het tweede inkomen weg zou vallen. Dit is achterhaald en daarom heeft het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, in 2016 al geadviseerd het tweede inkomen veel zwaarder mee te laten wegen. De meeste partners blijven, ook na het krijgen van kinderen, in de meeste gevallen werken.

Dit zorgt niet alleen voor een hogere maximale hypotheek, het zorgt ook voor een ruimere financiële situatie.

Hogere hypotheek bij energiezuinig huis

Tref je in je nieuwe koophuis energiezuinige maatregelen, dan kan een bedrag van maximaal €9.000 buiten beschouwing worden gelaten bij het vaststellen van de maximale hypotheeklast. Voorwaarde: de maatregelen die je neemt moeten de energierekening meer verlagen dan de maandlasten van de extra hypotheek, zodat deze worden terugverdiend tijdens de looptijd van de hypotheek. Koop je een energiezuinig huis? Dan kun je zelfs €15.000 of €25.000 extra lenen.

Studieschuld? Hogere hypotheek in 2021

Heb je een studieschuld? Dan werd deze lening altijd zwaar meegewogen bij het bepalen van je maximale hypotheek. Vanaf het nieuwe jaar verandert dit en kun je meer lenen. Dit is dankzij de verlaging van de wegingsfactor voor studieleningen (de rentes op de studieleningen zijn gedaald) waardoor je meer kunt lenen ondanks je studieschuld.

Lage rente

Zelfs in deze onzekere coronaperiode is de rente onverminderd laag gebleven. Uiteraard is dit geen garantie voor de komende jaren maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat de rente gaat stijgen. Heb je nu een hoge lopende rente op je hypotheek? Dan kan het lonen om  over te sluiten naar de lagere rente van dit moment.

Hypotheek oversluiten in 2021

Aan het eind van het jaar is het altijd erg druk bij de hypotheekadviseurs en notarissen om lopende hypotheken over te sluiten. Het heeft voordelen om je hypotheek nu nog te laten oversluiten:

  • De oversluitkosten zijn aftrekbaar in 2022 of je krijgt alvast een deel terug in 2021 via de voorlopige teruggave
  • De rente staat historisch laag. Heb jij een lopende hypotheek met een hogere rente? Oversluiten kan lonen.

Gunstige voorwaarden voor huiseigenaar

De rente blijft voorlopig onverminderd laag; je hypotheek oversluiten loont. Maar dat geldt ook voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek in 2021: als tweeverdiener 10% extra financieringslastpercentage gecombineerd met de lage rente. Koop je dan ook nog een energiezuinig huis of tref je energiezuinige maatregelen? Dan word je extra beloond. Als huiseigenaar of aanstaande huizenkoper sluit je, ondanks de mogelijke onzekerheid rondom het coronavirus, nog steeds gunstige hypotheken af.