Wat is de waarde van mijn woning als ik mijn erfpacht eeuwigdurend afkoop?

Stijgt de waarde van mijn woning als ik kies voor eeuwigdurende erfpacht? Dat is een van de belangrijkste vragen die erfpachters in Amsterdam hebben. Sinds oktober dit jaar biedt de gemeente Amsterdam eeuwigdurende erfpacht aan. Veel huiseigenaren staan nu voor de moeilijk keuze om wel of niet over te stappen.

De markt bepaalt de prijs

Op dit moment houden kopers in Amsterdam weinig rekening met het feit dat de woning op erfpachtgrond staat. Transactieprijzen van woningen met erfpacht liggen nagenoeg gelijk aan die van woningen bij volle eigendom. Taxateurs en makelaars bevestigen dat ze in de huidige markt nog geen significante waardestijging van de woning zien als de erfpacht eeuwigdurend is afgekocht. De markt gaat uiteindelijk bepalen hoeveel zij bereid is meer te betalen voor een eeuwigdurend -of voortdurend erfpachtrecht. De echte marktwerking zal volgen op het succes van de afkoopregeling van de erfpacht in combinatie met de ontwikkeling van de huizenmarkt in Amsterdam.

Is afkopen nu slim of niet?

Dat verschilt per geval. De eerste stap is het opvragen van een offerte bij de Gemeente Amsterdam via het overstapportaal. Met deze offerte kunnen wij, met de hulp van een erfpachtspecialist, bepalen of de overstap naar een eeuwigdurend erfpachtrecht in jouw situatie waardevol is.

Lees meer over erfpacht in Amsterdam