Deadline erfpachtaanbieding gemeente Amsterdam is 31-12-2019

erfpacht offerte

Nog maar één maand en dan vervalt het stimuleringsaanbod eeuwigdurende erfpacht van de gemeente Amsterdam. Heb je geen erfpacht of al gebruik gemaakt van de aanbieding dan hoef je niet verder te lezen. Heb je wel erfpacht en nog geen actie ondernomen, lees dan snel verder.

Vraag een erfpacht offerte aan bij de gemeente Amsterdam

Gezien de marktwaarde-stijgingen van woningen in de afgelopen jaren en de nu nog geldende gemeentelijke korting is het aantrekkelijk om in ieder geval voor het einde van het jaar een erfpacht offerte aan te vragen bij de gemeente Amsterdam. Het kan even duren voordat je de offerte krijgt, maar de aanvraag moet zo spoedig mogelijk gedaan worden. Na ontvangst van de offerte heb je drie maanden de tijd om te beslissen. Daarna krijg je nog zes maanden de tijd om naar de notaris te gaan om de nieuwe erfpachtvoorwaarden vast te leggen. Het belangrijkste is dus de vrijblijvende erfpachtofferte aan te vragen bij de gemeente Amsterdam vóór 31 december 2019.

Als je voor 31-12-2019 een erfpacht offerte hebt aangevraagd bij de gemeente Amsterdam, dan gelden de volgende regels

– De berekening vindt plaats op basis van de laagste waarde van WOZ uit 2014 of 2015 (en die was in de meeste gevallen veel lager dan nu)

– De buurtstraatquote van 2017 wordt gehanteerd (en die was ook in de meeste gevallen veel lager dan nu)

– Er wordt een korting gegeven van 35% op de afkoopsom (deze is voor volgend jaar 25%)

Je bent meestal veel duurder uit vanaf 1 januari 2020, in vergelijking bij het aanvragen van een aanbod in 2019.

Let op er is een verschil tussen het informatiepakket en de offerte

Let bij de aanvraag in het overstapportaal van de gemeente Amsterdam goed op! Zij biedt ook een informatiepakket aan met de verschillende keuzes, dat is handig. Let er goed op dat de aanvraag van het informatiepakket niet hetzelfde is als de aanvraag van de offerte. De offerte van de gemeente Amsterdam moet aangevraagd zijn voor 31 december 2019.

afkoop erfpacht

Wat te doen als je niet weet wat je moet doen?

Als je niet weet welke offerte je moet aanvragen, laat de gemeente Amsterdam dan een offerte uitbrengen op basis van de toekomstige erfpachtcanon na afloop van de huidige erfpachtperiode, ook wel vastklikken toekomstige canon genoemd. Je kunt dan in de toekomst altijd nog eeuwigdurend afkopen, dat is één van de voorwaarden. De pagina “ken je erfpacht” van de gemeente Amsterdam legt alle keuzes uit.

Wil je liever een afkoopsom betalen?

Dat kan. De afkoopsom uit de offerte en bijkomende notariskosten moeten dan betaald worden. Bij jaarlijkse erfpacht is op dit moment de canon fiscaal aftrekbaar, de eenmalige afkoopsom van de erfpacht niet. Mocht je de afkoopsom lenen volgens fiscale voorwaarden, dan is de rente over deze lening wel fiscaal aftrekbaar. Uiteraard moet het dan wel gaan om een eigen woning in Box 1.

Wat betekent dit voor de waarde van jouw woning?

Makelaarsverenigingen laten ons weten dat de afkoopsom niet één op één doorvertaald wordt als waardestijging van de woning. Het voordeel is vooral dat je voor nu en in de toekomst helder hebt wat jouw erfpacht kost. Er zijn wel makelaars die denken dat een woning couranter wordt als er voor zekerheid in de erfpacht gekozen is en de canon in ieder geval is vastgeklikt. Uiteraard zal de markt hierin zijn werk nog moeten doen en gaat het nu enkel om verwachtingen.

Financieren van de afkoopsom erfpacht

Als je de afkoopsom wilt financieren met behulp van een hypotheek dan is het in veel gevallen beter om een geheel nieuw financieel plan te laten maken. Heb je de offerte binnen van de gemeente Amsterdam, dan is deze drie maanden geldig. Maak dan een afspraak met onze adviseurs, zodat de aanpassing van de hypotheek en de notariskosten maar één keer betaald hoeven te worden.

Belangrijkste is dat je eerst de erfpacht offerte van de gemeente Amsterdam aanvraagt zodat de exacte getallen bekend zijn.

2019 erfpacht

Wat als ik niets doe?

Er zijn geen notariskosten en verdere actie is niet nodig maar….

Het grote verschil met niet vastklikken of afkopen wordt pas zichtbaar als de erfpachtperiode is afgelopen. Mocht je na 1 januari 2020 willen overstappen naar eeuwigdurende erfpacht dan betaal je meestal een veel hogere prijs. De adviseurs van A&H Finance hebben al voorbeelden gezien waarbij de erfpacht acht keer hoger uitvalt doordat zowel de WOZ-waarde als de buurtstraatquote na 2015 flink gestegen zijn en de korting in 2020 van 35% naar 25% gaat.

Kost overstappen naar eeuwigdurende erfpacht geld?

Ja, maak je gebruik van de regeling dan zul je naar de notaris moeten voor aanpassing van de eigendomsakte en meestal ook de hypotheekakte. Voor deze kosten kan je bij de notaris een prijsopgave opvragen. Deze kosten heb je zowel bij vastklikken als bij afkopen.

Twijfel je nog? De erfpachtofferte zelf verplicht je tot niets.

Bij twijfel: vraag toch een een offerte aan in het overstapportaal voor in ieder geval het vastklikken van de jaarlijkse erfpacht. Deze verplicht je tot niets maar geeft wel extra bedenktijd en inzicht in de kosten. Zodra de offerte van de gemeente Amsterdam binnen is, heb je 3 maanden de tijd om de offerte te accepteren en 6 maanden om bij de notaris de nieuwe voorwaarden vast te leggen.

Ga je binnenkort je woning met erfpacht verkopen?

Vraag ook dan een offerte aan voor in ieder geval de het vastklikken van de jaarlijkse erfpacht na afloop van de erfpachtperiode. De verwachting is dat dit de woning couranter zal maken en de offerte is ook overdraagbaar aan de koper van je woning. Meer informatie

Advies over het aanvragen van de offerte bij de gemeente Amsterdam

Wij zijn niet bevoegd om namens jou de offerte aan te vragen, dat zal je zelf moeten doen bij de gemeente Amsterdam, je hebt daar je DigiD code voor nodig. Het is daar op dit moment erg druk, maar de deadline van 31 december 2019 voor het aanvraag van deze aanbieding is hard. Filmpjes en informatie van de gemeente vind je hier.

Financieel advies

Mocht je een financiering nodig hebben voor de afkoopsom of wil je kijken of oversluiten van jouw hypotheek in combinatie met afkoop ook gunstiger uitpakt, dan helpen de adviseurs van A&H Finance je graag om deze afwegingen te maken.

Ons algemene advies is om in ieder geval in 2019 de vrijblijvende erfpacht offerte van de gemeente Amsterdam aan te vragen.

Met vriendelijke groeten,

Het adviseursteam van A&H Finance

020-4651951

Meer informatie:

https://www.ahfinance.nl/erfpacht/

https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/erfpacht/

Disclaimer: erfpacht is een overeenkomst tussen de woningbezitter en de gemeente Amsterdam. Dit bericht is niet beschermd tegen manipulatie door derden. Voor de ontvangen inhoud kunnen wij dan ook geen aansprakelijkheid aanvaarden en evenmin kunt u er rechten aan ontlenen.